Mentalno Zdravlje

Mentalno zdravlje uključuje naše emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje. Utiče na to kako razmišljamo, kako se osećamo i reagujemo. Mentalno zdravlje je važno u svakoj fazi života, od detinjstva i adolescencije do odraslog doba. Tokom života, ako imate problema sa mentalnim zdravljem, to može uticati na vaše razmišljanje, raspoloženje i ponašanje.

Adekvatnim pristupom naši terapeuti za mentalno zdravlje će vam pomoći da prevaziđete:

Problem sa anksioznošću i panikom
Problem sa stresom i pregorevanjem
Probleme u partnerskim odnosima
Teškoće u roditeljstvu
Sopstvene nesigurnosti, nedostatak samopouzdanja i samoljubavi
Problem sa nedostatkom motivacije

Koliko puta tokom dana pomislite stidljivo, da ste zreli za psihoterapiju?
Psihoterapija je potrebna svima nama, nezavisno od godina, profesije, porekla, načina razmišljanja.

RAD NA SEBI I NAPREDOVANJE NAM OMOGUĆAVA PUT KA OSTVARENJU SOPSTVENIH ŽELJA, CILJEVA KAO I KONSTRUISANJU KVALITETNIH ODNOSA.

Tretmani

Konsultacija sa psihoterapeutom

Dozvolite sebi da poboljšate kvalitet života ulažući upravo u sebe, sopstvene stavove i emocije uz pomoć kojih ćete uspeti da izgradite kvalitetan život kome težite.

Vidi više

Psihoterapija, ili „terapija razgovorom“, pomaže osobi da prepozna iskrivljeno/negativno mišljenje sa ciljem da promeni misli i ponašanje kako bi odgovorila na izazove na pozitivniji način.

Naši vodeći psihoterapeuti potrudiće se da vas što bolje upoznaju, lično ili virtuelno, da bi razumeli istoriju vašeg fizičkog, socijalnog i emocionalnog zdravlja i kako to trenutno utiče na vaše mentalno stanje.

Od strane naših terapeuta, dobićete jasne preporuke i podršku — bilo da se radi o prevazilaženju sopstvenih nesigurnosti, nedostatak samopouzdanja i samoljubavi, problem sa postavljanjem granica sa osobama koje nas okružuju, teškoće u prilagodjavanju sredini, problem sa odlaganjem obaveza, sa nedostatkom motivacije, problem sa anksioznošću i panikom, rutinom spavanja, stresom i pregorevanjem, problemi u partnerskim odnosima ili teškoce u roditeljstvu.

Redovno praćenje i evaluacija tretmana će biti deo procesa kako bi se osiguralo da ostvarujete napredak i da se plan tretmana prilagođava vašem individualnom razvoju i potrebama.

Stress menadžment program

Majamayo program za oslobađanje od stresa, uključuje terapije razgovorom i program različitih tehnika relaksacije, prilagodjene jedinstvenim potrebama klijenta.

Vidi više

Terapije su usmerene ka postizanju mentalne stabilnosti osobe. Na prvoj sesiji sa terapeutom razgovaraćete o tome sa čime se trenutno suočavate i kako da prevazidjete prepreke koji utiču na faktore stresa.

Na osnovu procene i razgovora, terapeut će kreirati individualni plan rada koji može uključivati terapiju razgovorom, tehnike relaksacije i strategije za upravljanje stresom, promene u načinu života i eventualno uključivanje suplemenata, ukoliko je to potrebno.

Grupna terapija

GRUPNA TERAPIJA

Psihoterapija može uključivati samo pojedinca, ali može uključivati i druge. Na primer, porodična terapija ili terapija za parove može pomoći u rešavanju problema u ovim bliskim odnosima.

Vidi više

Grupna terapija okuplja ljude sa sličnim bolestima u okruženju podrške i može pomoći učesniku da nauči kako se drugi nose u sličnim situacijama.

Sleep menadžment program

Mnogi faktori mogu da ometaju dobar san – od stresa na poslu i porodičnih obaveza do bolesti. Nedovoljan i neadekvatan san je povezan sa mnogim hroničnim bolestima i stanjima

Vidi više

– kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, gojaznost i depresija – koje ugrožavaju zdravlje naše nacije.

Pomoću terapije razgovorom i uključivanje različitih tehnika relaksacije, naši terapeuti će vam pomoći da kontrolišete faktore koji ometaju vaš san i da usvojite navike koje podstiču bolji san.

San igra važnu ulogu u funkcionisanju našeg mozga. Ako osoba ne spava pravilno, može se suočiti sa problemima poput nedostatka energije, umora, razdražljivosti i nemogućnosti donošenja odluka. Tokom sna, stanice tela se obnavljaju, a svi sistemi rade na minimalnoj aktivnosti, što im pomaže da se oporave.

Kroz motivacioni intervju terapeut će identifikovati faktore i potencijalne problematične oblasti koje utiču na vaš san. Ovo će pomoći terapeutu da kreira personalizovan akcioni plan koji je usklađen sa vašim potrebama i željama. Kroz terapijske konsultacije i različite tehnike relaksacije, radićemo zajedno na procesu izbacivanja loših navika i uvodjenje novih dobrih navika za kvalitetan san.

Personalizovani plan može da uključuje ishranu bogatu hranljivim materijama, tehnike relaksacije za smanjenje stresa i savete za optimizaciju sna.

Želite da zakažete video/online terapiju?

Šta možete da očekujete od terapije?

U današnjem modernom dobu stresa i napetosti, svima je potrebno vreme za opuštanje tela i oslobađanje uma od stresa. Zbog poslovnih ili privatnih obaveza, često zanemarujemo osnovne potrebe tela i uma, uključujući ishranu, vežbanje, adekvatan san i odmor.

Postoji nekoliko stvari koje ljudi mogu da urade da pomognu u smanjenju simptoma koje izazivaju poremećaje mentalnog zdravlja. Za mnoge ljude redovna vežba pomaže u stvaranju pozitivnog osećanja i poboljšava raspoloženje. Redovan i kvalitetan san, zdrava ishrana i izbegavanje alkohola takođe mogu pomoći u smanjenju simptoma stanja mentalnog zdravlja.

Adekvatnim pristupom naši terapeuti za mentalno zdravlje će vam pomoći da prevaziđete:

• Problem sa anksioznošću i panikom
• Problem sa stresom i pregorevanjem
• Probleme u partnerskim odnosima
• Teškoće u roditeljstvu
• Sopstvene nesigurnosti, nedostatak samopouzdanja i samoljubavi
• Problem sa nedostatkom motivacije

Šta naši klijenti kažu o nama

REAL PEOPLE, REAL REVIEWS

FAQ

Šta je mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje uključuje naše emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje. Utiče na to kako razmišljamo, osećamo i delujemo i pomaže nam da odredimo, kako se nosimo sa stresom, odnosimo sa drugima i donosimo odluke.

Mentalno zdravlje je važno u svakoj fazi života, od detinjstva i adolescencije do odraslog doba. Tokom života, ako imate problema sa mentalnim zdravljem, to može uticati na vaše razmišljanje, raspoloženje i ponašanje.

Šta uključuje pregled za mentalno zdravlje?

Pregled uključuje sledeće:

Intervju o mentalnom zdravlju: psihoterapeut će razgovarati sa vama o vašem mentalnom zdravlju, uključujući vaše emocionalno stanje, raspoloženje, stresne faktore, anksioznost, depresiju ili druge mentalne izazove sa kojima se suočavate.

Medicinska istorija: Terapeut će vam postavljati pitanja o vašoj medicinskoj istoriji, uključujući ranije dijagnoze, lekove koje uzimate i eventualne genetske faktore koji mogu uticati na vaše mentalno zdravlje.

Procena simptoma: Razgovor će obuhvatiti procenu i razumevanje vaših simptoma kako bi se utvrdio stepen i priroda vaših mentalnih izazova. Ovo može uključivati procenu anksioznosti, depresije, stresa ili drugih psiholoških simptoma.

Ciljevi i očekivanja: Razgovaraćete o vašim ciljevima i očekivanjima od tretmana mentalnog zdravlja. Ovo će pomoći terapeutu da kreira personalizovan plan koji je usklađen sa vašim potrebama i željama.

Individualni plan tretmana: Na osnovu procene i razgovora, terapeut će kreirati individualni plan tretmana mentalnog zdravlja. Ovaj plan može uključivati terapiju, psihološke tehnike, strategije za upravljanje stresom, promene u načinu života i eventualno uključivanje suplemenata, ukoliko je to potrebno.

Koje simptome tretiramo u majamayo centru?

 • Osećate se tužno ili imate depresivno raspoloženje
 • Gubitak interesovanja ili zadovoljstva u aktivnostima u kojima se nekada uživalo
 • Promene u apetitu – gubitak ili povećanje telesne težine koje nisu povezane sa dijetom
 • Problemi sa spavanjem ili previše spavanja
 • Gubitak energije ili povećan umor
 • Povećanje besmislene fizičke aktivnosti (npr. nemogućnost da se mirno sedi, koračanje, rukovanje) ili usporeni pokreti ili govor (ove radnje moraju biti dovoljno ozbiljne da bi ih drugi mogli primetiti)
 • Osećaj bezvrednosti ili krivice
 • Poteškoće u razmišljanju, koncentraciji ili donošenju odluka
 • Anksioznost
 • Poteškoće sa koncentracijom
 • Uznemirenost i razdražljivost
 • Osećaj beznadežnosti

Koliko često bi trebalo da se sastajem sa psihoterapeutom?

Potreba za učestalošću u posetama je individualna. U zavisnosti od težine problema, lečenje može trajati nekoliko nedelja ili mnogo duže. U mnogim slučajevima, značajno poboljšanje se može postići za 10 do 15 sesija.

Redovno praćenje i evaluacija tretmana je deo processa, kako bi se osiguralo da ostvarujete napredak i da se plan tretmana prilagođava vašem individualnom razvoju i potrebama.

Kako se coaching razlikuje od terapije?

Terapija (poznata i kao psihoterapija, savetovanje ili “razgovarajuća terapija”) ima neke sličnosti sa coachingom. Obe koriste tehnike zasnovane na dokazima i svesni dijalog kao osnovne alatke za rast i otkrivanje, ali postoje i ključne razlike između ovih usluga: Coaching se pretežno fokusira na sadašnjost i budućnost, dok se terapija fokusira na prošlost, sadašnjost i budućnost. Coaching je usmeren na lični razvoj i profesionalni napredak, dok je terapija osmišljena da vam pomogne da se izborite sa dubljim pitanjima poput anksioznosti, depresije ili traume.

Čitajte na našem blogu

Namirnice kojih ne morate da se plašite

Namirnice kojih ne morate da se plašite

Na sreću – osim ako nemate alergiju,netoleranciju ili zdravstveno stanje koje vas sprečava da jedete ovu hranu – ključ da ih držite na tanjiru je znati kako da birate mudro, sa naglaskom na razumnim količinama najkvalitetnijih proizvoda. Uživanje u ovoj hrani bez...

opširnije
Strategije zdrave ishrane za praznike

Strategije zdrave ishrane za praznike

Odložite svoj plan zdrave ishrane za kasnije. Ali čak i uz mnogo rada i mnogo iskušenja  za svakim stolom, moguće je kontrolisati težinu i dobro jesti. Ove sezone vodite računa o svom telu jednako pažljivo kao što brinete o svom umu. Ovi saveti mogu pomoći. Razmislite...

opširnije
Saveti za zdravlje: Bol u leđima i vratu

Saveti za zdravlje: Bol u leđima i vratu

Jedna noć provedena u neudobnom položaju može rezultirati ukočenim i bolnim vratom. Jedan nespretan pokret dok čupate korov iz cveća može izazvati ubod bola u leđima ili vratu koji ne prolazi. Dobra vest je da se većina bolova u leđima i vratu postepeno poboljšava u...

opširnije
Pronađite savršenu ravnotežu ukusa

Pronađite savršenu ravnotežu ukusa

Vreme je da razmislimo šta zdrava ishrana može biti: ne dosadna, „srednja“ ili ukusna i puna ukusa.Strastveni smo u pripremi zasitnih, ukusnih jela kao i da se pobrinemo da budu hranljivi. Zato pažljivo osmišljavamo ukuse naših jela i kreiramo recepte od nule koji će...

opširnije
Balsamico pečena piletina

Balsamico pečena piletina

Savet dijetetičara: Balsamico ima tamnu boju i bogat ukus. U kombinaciji s malo braon šećera, ovo sirće čini sos koji je puno zdraviji od tradicionalnog sosa sa visokim udelom masti. Br.porcija: 8 Sastojci 1 celo pile1 kašika svežeg ruzmarina ili 1 kašičica sušenog...

opširnije

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!