Pronađite savršenu ravnotežu ukusa

od strane

okt 17, 2023

Vreme je da razmislimo šta zdrava ishrana može biti: ne dosadna, „srednja“ ili ukusna i puna ukusa.
Strastveni smo u pripremi zasitnih, ukusnih jela kao i da se pobrinemo da budu hranljivi. Zato pažljivo osmišljavamo ukuse naših jela i kreiramo recepte od nule koji će promeniti vašu percepciju o tome koliko hrana može biti dobra za tebe.

Kako ćemo to da uradimo? Pitanje je samo balansa. Kako se jelo oblikuje, radimo na četiri ključna elementa ukusa: slatko, kiselo, gorko i slano. Svaki od njih, čak i u malim količinama, daje maksimalan ukus jelu bez dodavanja masti ili previše soli.
Hrana jednostavno ima bolji ukus i osećate se sitim.

1.Slatko

Možda mislite da je dodavanje šećera neophodno za povećanje slatkoće jela, ali nije.Potražite hranu sa prirodnom slatkoćom, čak i ako to znači da razmišljate van okvira. Dodajte nekoliko komadića šargarepe i prodinstajte luk i beli luk za sos. Ili dodajte komadiće manga u sos. Kašičica isparenog soka od šećerne trske (prirodni oblik šećera) ili kap meda takođe dobro deluje.

2.Kiselo

Kiseli ukus upotpunjuje i uravnotežuje slatkoću jela i teži da poboljša ukus jela. Zamislite kako ceđenje limuna poboljšava prirodni ukus fileta lososa, ili kako sos menja ukus salati. Malo kiseline u obliku sirćeta, limuna ili soka od limete odlično izvlači suptilne ukuse na površinu.

3.Gorko

Postoji mnogo načina da se stvori gorak ukus, zato budite kreativni. Masline i povrće poput radiča, rukole i kelja dodaju deo tog ukusa dok obezbeđuju dodatne hranljive materije. Proizvodi kao što je koncentrat soka od nara takođe mogu dodati gorčinu i kiselost voću.

4. Slano

Da ne biste dodali previše natrijuma, savetuje se da ne preterujete sa sastojcima kao što su so i soja sos. Ali malo ovog ukusa koji se strateški, može učiniti čuda. Na primer, ako pržite komad piletine, ne oklevajte da prvo dodate malo soli (i bibera). Ako koristite so u ovoj fazi pripreme, manje je verovatno da ćete je dodati za stolom. Morska so je najbolja opcija,prirodni pojačivač ukusa, sadrži minerale (za razliku od jodirane i košer soli) koji deluju na jezik i otvaraju percepciju arome.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!