Nutricionizam

Nauka i iskustvo nam pokazuju da ono što unosimo kroz ishranu ima ogroman uticaj na naše celokupno zdravlje i da su hronične bolesti povezane sa načinom života. Zato umesto pružanja privremenih ili kratkoročnih rešenja, klijentima pružamo sveobuhvatno i autentično iskustvo usmereno na promenu načina života i postizanje zdravog stila života.

Naši nutricionisti će vam pomoći da:

Bezbedno izgubite oko 3 do 5 kilograma u prve dve nedelje
Dobijete personalizovan plan obroka
Zamenite nezdrave navike sa novim i zdravim
Ostanete fokusirani i istrajni u svojim ciljevima
Usvojite novi zdraviji način života

Tretmani

Nutricionisticki pregled

Bilo da se borite sa viškom kilograma ili ne želite da gubite kilograme, naš cilj je da vam pomognemo da postignete željenu težinu i zdraviji stil života, kroz prihvatanje malih pozitivnih promena.

Vidi više

Fokus Majamayo plana ishrane je na promeni vaših navika – izbacivanje nezdravih navika koje su vas dovele do povećanja težine i zamene tih navika sa novim i zdravim. Osećaćete se mnogo bolje – kako zbog vaše težine, tako i zbog vašeg celokupnog zdravlja.

Verujemo u personalizovanu brigu o celoj osobi, jer sigurni smo da ne postoji pristup koji odgovara svima. Zato su svi naši planovi ishrane personalizovani i prilagođeni ukusima i stilu života pojedinca.

Pripremićemo za vas personalizovan plan obroka prema vašim jedinstvenim zdravstvenim, životnim i energetskim potrebama. Pomoćićemo vam da ostanete fokusirani i istrajni u svojim ciljevima, kako bi ubrzali gubitak težine i ostvarili svoju željenu težinu.

Mindful eating program

Koristeći istraživanja, tehnike i alate zasnovane na svesti, zajedno ćemo raditi na razvijanju zdravog odnosa prema hrani dok radimo na ostvarivanju bilo kakvih ciljeva koje imate za svoje jedinstveno telo.

Vidi više

Čemu ovo pomaže?

• Upravljanje težinom (mršavljenje, povećanje telesne mase, održavanje)
• Iscrpljenost, sagorevanje, niska energija
• Van zdravog opsega laboratorijskih rezultata (visok holesterol, visok nivo šećera u krvi, nizak nivo gvožđa, itd.)
• Hronično jo-jo dijetiranje (ograničenje, strogo dijetiranje, neodrživi planovi)
• Nedostatak svesnog jedenja (prejedanje, nedojedanje, emocionalno jedenje)
• Zdrave rutine, izgradnja navika i transformacija načina života
• Transformišite način razmišljanja, ishrane i postizanja ravnoteže sa hranom.

Ovo je za vas ako znate da vam hronično jo-jo dijetiranje, stres oko hrane i osećaj nemoći prema hrani više nisu opcija… i spremni ste za promenu. Spremni ste da se osnažite, da se duboko brinete o sebi, da preduzmete usklađene akcije i da živite život u kojem hrana može biti uživanje u vašem iskustvu!

Metaboličko zdravlje

Koristimo kombinaciju terapijskih intervencija koje uzimaju u obzir sve potrebe klijenta – hronični bol, povišen krvni pritisak, višak kilograma, gubitak težine, hormonski poremećaj, ili život u balansu.

Vidi više

Kako bi preuzeli kontrolu nad svojim zdravljem, preispitali svoje izbore i transformisali svoje živote, klijentima pružamo potrebne savete, alate, i motivaciju.

Poseban rad posvećujemo ishrani kao temelju za rešavanje mnogih zdravstvenih problema, jer u mnogim slučajevima je vrlo verovatno da ishrana i intervencije potrebne za pozitivne promene načina života može da spreči, leči čak i reverzira uobičajene hronične bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost, hipertenzija i još mnogo toga.

Ishrana sportista

Naš tim nutricionista ima bogato iskustvo u radu sa sportistima svih nivoa, od rekreativaca do profesionalaca. Naš cilj je pružiti vam personalizovane planove ishrane koji su prilagođeni vašim ciljevima, treninzima i individualnim potrebama. Naša stručnost u oblasti nutricionizma je vaš ključ do postizanja vrhunskih sportskih rezultata.

Vidi više

Naši nutricionisti će vam pomoći da:

  • Izgubite kilograme
  • Izgradite mišićnu masu
  • Povećate energiju
  • Održite vrhunsku formu

Grupna terapija - grupe podrske

Naš tim stručnjaka ima duboko razumevanje važnosti grupne dinamike u postizanju zdravlja i dobrobiti. Nudimo različite grupe podrške i terapije, prilagođene različitim potrebama naših članova. Naš cilj je da stvorimo siguran i podržavajući prostor u kome možete zajedno sa drugima raditi na poboljšanju svog života.

Vidi više

• Grupne Terapije: Naši terapeuti vode grupe koje se bave različitim temama, kao što su stres, anksioznost, depresija, upravljanje težinom i mnoge druge. Deljenje iskustava i učenje od drugih članova može biti izuzetno korisno.

• Grupna Podrška: Pored terapije, nudimo i grupe podrške gde članovi mogu deliti svoje izazove i uspehe. Ovo je idealno mesto za izgradnju veza i motivaciju. Zajedno možemo postići više. Bez obzira na to da li se borite sa emocionalnim izazovima, stresom, ili jednostavno želite da se povežete sa osobama koje dele vaše ciljeve, naše grupe su tu da vas podrže.

Zakažite svoje mesto u našim grupama terapije i podrške već danas. Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite saznati više o našim grupama, ne ustručavajte se da nas kontaktirate. Vaše blagostanje je naš prioritet, i radujemo se što ćemo biti deo vašeg puta ka zdravlju i sreći.

Želite da zakažete online konsultaciju sa nutricionistom?

Šta je Majamayo način ishrane?

Majamayo predstavlja dugoročan plan ishrane koji se bazira na usvajanju jednostavnih promena, kojih ćemo se lako pridržavati. Promenom nezdravih navika i usvajanjem novih, zdravih navika u svoju svakodnevnu rutinu, lakše i brže ćete doći do željene telesne mase koju ćete pritom zadržati dugoročno.

Što više loših navika izbacite, to ćete više kilograma i smršati. Male dnevne promene postaju navike. Te navike postaju rutina, a na kraju ta rutina postaje vaš način života.

Na kraju ćete postati vešti u upravljanju vašom ishranom i dnevnim aktivnostima. Cilj programa je da vas dovede do tačke gde potpuno kontrolišete i imate veštine potrebne za održavanje zdravog načina života. Kako vaše nove navike ishrane i fizičke aktivnosti postaju navika, sami ćete birati hranu i aktivnosti, koja će podrazumevati zdrave opcije.

Šta naši klijenti kažu o nama

REAL PEOPLE, REAL REVIEWS

FAQ

Sta je mindful eating i kako naši nutricionisti mogu da vam pomognu da promenite ovu naviku?

U suštini, svi smo rođeni kao intuitivni jedinci. Kao novorođenčad, uglavnom nas ne interesuju nijanse makronutrijenata i mikronutrijenata. Jedemo kada smo gladni. Kada smo siti, prestajemo da jedemo (i obično zaspimo). Kognitivno, čak nismo ni svesni koncepta gladi ili da postoje izbori kako da je zadovoljimo sve do kasnijeg razvojnog procesa. Takođe, srećno smo nesvesni tuđih mišljenja o našim navikama i težini.

Intuitivno jedenje prihvata ovaj jednostavan i direktan pristup davanjem prioriteta vašim unutrašnjim signalima iznad spoljašnjih pravila o hrani.

Naši nutricionisti i health &wellness treneri radiće sa vama, da pomognu da promenite ovu naviku koja loše utiče ne samo na vaš izgled, već i na zdravlje.

Cilj nije da menjamo brojeve na vagi, već da promenimo naš odnos prema telu – i prema hrani.

Intuitivno jedenje je način života zasnovan na principu da biste trebali jesti kada ste gladni i prestati jesti kada ste siti. Deluje jednostavno, zar ne? Iako ideja deluje jednostavno, svi smo umorni od stalnih uputstava o tome šta treba jesti, kada i koliko. Ako želite da izgubite težinu, poboljšate ishranu ili oblikujete svoje telo, Majamayo terapeuti i nutricionisti će vam pomoći da dođete do željenog cilja, kroz proces promena životnih navika.

Koje obrazovanje imaju Majamayo terapeuti za nutricionizam i ishranu?

Naši terapeuti za ishranu imaju diplomu akreditovanih institucija i univerziteta, kao što su magistarske diplome iz prehrambene tehnologije, Harvard medical school, Executive Education diplomu iz nutricionizma i Mayo Clinic sertifikat za zdravstveno savetovanje. Takođe imaju dodatno obučavanje iz funkcionalne medicine i stručnost u funkcionalnoj ishrani i načinu života, što znači da mogu sarađivati sa našim lekarima kako bi pronašli najbolji način za lečenje uzroka simptoma putem ishrane, vežbanja i upravljanja stresom i emocijama.

Većina naših terapeuta proučava nauku promene ponašanja i motivaciono intervjuisanje u okviru svog studijskog programa ili dodatnih sertifikacija. To im omogućava da najbolje podrže klijente u dugoročnim promenama načina života koje će im koristiti u ostvarivanju njihovih ciljeva za zdravlje i blagostanje.

Pored toga, svaki zdravstveni terapeut u Majamayo Centru prolazi kroz obimnu obuku tokom svoje integracije u tim, bez obzira na njihovu prethodnu obuku.
Ova obuka uključuje:

• 12-nedeljni klinički program sa dubokim edukativnim modulima o temama kao što su gastrointestinalni sistem, endokrini sistem, autoimunitet, zdravlje ženskih hormona i plodnost, kardiometaboličko zdravlje i mentalno zdravlje, koja se predaju iz perspektive i lekara i zdravstvenih terapeuta.

• Moduli za učenje kako da razumeju tok poseta klijenta, posmatranje studija slučaja i samostalno sprovođenje simulacija slučajeva, uz mentorstvo praktikanta. Oni su ocenjeni na ovim slučajeva i imaju razgovore uživo sa mentorom o njihovoj izvedbi.

• Na kraju radi se temeljno testiranje njihovog znanja nakon završetka obuke.

Kako vam pomažemo kroz ishranu, da poboljšate vaše raspoloženje?

Kada se neko oseća loše, koje je prvo pitanje koje postavite? Za većinu ljudi, to je “Da li si u redu?” ili “Šta se dogodilo?” Ali sa sve više istraživanja o vezi između ishrane i mentalnog zdravlja, bolje pitanje bi moglo biti “Šta si jeo/jela?”

Dugo je poznato da ono što jedemo utiče na naše fizičko zdravlje. Sada postoje snažni dokazi koji pokazuju da ishrana i mentalno zdravlje su takođe čvrsto povezani. Zapravo, postoji jasna korelacija između naše ishrane i našeg raspoloženja.

Nekoliko studija je uspostavilo vezu između onoga što jedemo i kako se osećamo.

Meta-analiza koja je pregledala 21 studiju iz 10 zemalja otkrila je da je mediteranska ishrana bogata voćem, povrćem i namirnicama bogatim omega-3 masnim kiselinama bila povezana sa smanjenim rizikom od depresije. Studija iz 2019. koja je ispitivala ishranu starijih odraslih osoba pronašla je povezanost između anksioznosti i visokog unosa šećera. Mala, ali značajna studija iz 2017. godine otkrila je da je savetovanje o ishrani bilo efikasnije od socijalne podrške kada je upareno sa tretmanom za depresiju.

Prednosti i nedostaci Majamayo plana ishrane?

Prednosti našeg plana ishrane su u tome što je dijeta usmerena na dugoročne pozitivne rezultate mršavljenja i održavanja željene telesne težine, što se postiže kao kombinacija kvalitetne ishrane i obaveznog vežbanja, kao i promena prehrambenih i životnih navika.

Prednost mršavljenja u Majamayo centru je što podstičemo unos hrane i uživanje u njoj, što je različito od mnogih drugih dijeta koje zagovaraju odricanja. Dozvoljen je unos svih vrsta namirnica, sa naglaskom na manje masnu pripremu hrane, čime je osiguran unos svih potrebnih makronutrijenata, kao i vitamina i minerala.

Većina namirnica koja se koristi u ovoj dijeti dostupna je u većim samoposlugama. Neke stavke na jelovniku trebalo bi pripremati prema različitim receptima, ali je naznačen broj kalorija, što osobi koja sprovodi dijetu daje slobodu da neku namirnicu zameni drugom sa sličnom količinom kalorija.

Nedostaci Majamayo dijete su da bi ona mogla stvoriti nezadovoljstvo kod osoba koje žele da izgube puno kilograma u kratkom roku, što je slučaj kod restriktivnih dijeta, iako je poznato da takve dijete, najčešće, imaju kratkoročni učinak u gubitku kilograma. Osim njih, nezadovoljne bi mogle biti i one osobe koje ne žele da promene svoje prehrambene i životne navike.

Čitajte na našem blogu

Namirnice kojih ne morate da se plašite

Namirnice kojih ne morate da se plašite

Na sreću – osim ako nemate alergiju,netoleranciju ili zdravstveno stanje koje vas sprečava da jedete ovu hranu – ključ da ih držite na tanjiru je znati kako da birate mudro, sa naglaskom na razumnim količinama najkvalitetnijih proizvoda. Uživanje u ovoj hrani bez...

opširnije
Strategije zdrave ishrane za praznike

Strategije zdrave ishrane za praznike

Odložite svoj plan zdrave ishrane za kasnije. Ali čak i uz mnogo rada i mnogo iskušenja  za svakim stolom, moguće je kontrolisati težinu i dobro jesti. Ove sezone vodite računa o svom telu jednako pažljivo kao što brinete o svom umu. Ovi saveti mogu pomoći. Razmislite...

opširnije
Saveti za zdravlje: Bol u leđima i vratu

Saveti za zdravlje: Bol u leđima i vratu

Jedna noć provedena u neudobnom položaju može rezultirati ukočenim i bolnim vratom. Jedan nespretan pokret dok čupate korov iz cveća može izazvati ubod bola u leđima ili vratu koji ne prolazi. Dobra vest je da se većina bolova u leđima i vratu postepeno poboljšava u...

opširnije
Pronađite savršenu ravnotežu ukusa

Pronađite savršenu ravnotežu ukusa

Vreme je da razmislimo šta zdrava ishrana može biti: ne dosadna, „srednja“ ili ukusna i puna ukusa.Strastveni smo u pripremi zasitnih, ukusnih jela kao i da se pobrinemo da budu hranljivi. Zato pažljivo osmišljavamo ukuse naših jela i kreiramo recepte od nule koji će...

opširnije
Balsamico pečena piletina

Balsamico pečena piletina

Savet dijetetičara: Balsamico ima tamnu boju i bogat ukus. U kombinaciji s malo braon šećera, ovo sirće čini sos koji je puno zdraviji od tradicionalnog sosa sa visokim udelom masti. Br.porcija: 8 Sastojci 1 celo pile1 kašika svežeg ruzmarina ili 1 kašičica sušenog...

opširnije

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!