Strategije zdrave ishrane za praznike

od strane

okt 27, 2023

Odložite svoj plan zdrave ishrane za kasnije. Ali čak i uz mnogo rada i mnogo iskušenja  za svakim stolom, moguće je kontrolisati težinu i dobro jesti. Ove sezone vodite računa o svom telu jednako pažljivo kao što brinete o svom umu. Ovi saveti mogu pomoći.

Razmislite unapred
Bilo da trčite od tržnog centra do božićne pijace ili božićne zabave vašeg komšije, hranljivi, uravnoteženi obroci će vam dati energiju koja vam je potrebna da sve to prebrodite. Mnogo je lakše zgrabiti nešto impulsivno, ali može biti teže da budete sigurni da donosite najbolji izbor. Ako odvojite samo 10 minuta svake večeri, biće lakše da ostanete zdravi sutra. Pripremite ručak ili užinu ili pronađite adresu nekog zdravog restorana koji će vas odvesti do prodavnice, na primer.

Pametno planirajte
Kada ste fokusirani na zdravu ishranu ove praznične sezone, može biti teško pratiti sve
specijalne poslastice koje se pojavljuju svake godine. Pokušajte da pojedete užinu — malu šaku orašastih plodova, činiju supe — pre polaska na skup. Ako ne budete gladni, može vam olakšati donošenje pametnih odluka o tome koja hrana je, a koja nije vredna proždiranja.

Upravljajte stresom
Dok brinete o tome koliko gostiju da ugostite, šta da postavite na svoju srećnu pauzu i kako da završite potpisivanje svih svojih kartica, stres može porasti do tačke u kojoj  vaše raspoloženje počinje da utiče na vaš izbor hrane. Udobno jedenje i bezumno jedenje uobičajeni su među onima koji su pod velikim pritiskom, pa obavezno odvojite malo vremena da se opustite. Pokušajte da napravite brze mentalne pauze, kao što su meditacije od 60 sekundi, ili započnite noćni ritual kupanja koji će vam pomoći da se opustite. Vežbanje je još jedan odličan oblik upravljanja stresom (takođe pomaže u smanjenju uticaja kalorija u božićnim kolačićima), zato nemojte da prekidate vežbu.

Izaberite svoje ludilo
Možete jesti u potpunosti i zabaviti se. Zapamtite da zdrava ishrana zahteva balans. Umesto da uživate u pire krompiru sa puterom, dodatnim prelivima i slatkim krompirom, napunite ostatak tanjira povrćem i posnim proteinima.

Olakšajte sebi
Lako je najesti se prazničnom hranom koja se ne uklapa u vašu zdravu ishranu i osećate se krivim. Jesti nešto što ima više kalorija ili manje nutritivne vrednosti nije neuspeh. Iako ne možete i ne treba da jedete ovako sve vreme, povremeno malo odstupanje od uobičajene ishrane ne bi trebalo previše da utiče na vas. Priuštite sebi ove trenutke i održite obećanje da ćete birati zdravu hranu što češće.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!