4 načina za poboljšanje koncentracije i memorije

Um

od strane

sep 27, 2023

Poboljšanje koncentracije

Ako primetite da vam je teže da usmerite pažnju i upijete informacije kako starite, niste to samo zamislili. Normalno starenje dovodi do postepenih promena u mnogim veštinama koje su povezane sa razmišljanjem i memorijom. Zapravo, istraživanja pokazuju da gubitak memorije počinje već oko 45. godine.

Poboljšanje Memorije

Do 60. godine, više od polovine odraslih imaju brigu u vezi sa svojom memorijom. Međutim, manji zaboravi koji se dešavaju sa starenjem obično nisu znak ozbiljnog problema, kao što je Alzheimerova bolest, već rezultat normalnih promena u strukturi i funkciji mozga.
Usporavanje obrade može dovesti do zagušenja informacija koje ulaze u vašu kratkotrajnu memoriju, smanjujući količinu informacija koje mogu biti usvojene i kodirane u dugotrajnu memoriju.

Dobra vest je da možete poboljšati fokus i pažnju. Isprobajte ove četiri strategije kako biste se bolje usmerili na zadatke i izbegli ometanja i poboljšali vašu sposobnost koncentracije u svakodnevnom životu:
1. Kada neko razgovara s vama, pogledajte osobu i pažljivo slušajte. Ako niste razumeli nešto što je rečeno, zamolite osobu da ponovi ili da govori sporije.
2. Parafrazirajte ono što je rečeno kako biste bili sigurni da ste razumeli i kako biste učvrstili informaciju. Na primer, ako neko kaže: “Možemo pogledati film ili u
Tuckwood Cineplex bioskopu u 19:30 ili u Cineplexx Ušće u 19:50″, možete odgovoriti: “Šta biste radije, 19:30 u Tuckwood Cineplex ili 19:50 u Cineplexx Ušće?”
3. Ako primetite da često gubite pažnju tokom razgovora, pokušajte da se sastajete s ljudima u tišim okolinama. Na primer, možete predložiti sastanak kod nekoga kod kuće umesto u bučnom restoranu. Ako se ipak sastajete u restoranu, sedite za stolom uz zid. Ako vaši saputnici sede uz zid, a vi im gledate u lice, bićete u mogućnosti da se koncentrišete na njih, a da ne skrećete pažnju na druge goste.
4. Možete poboljšati svoju sposobnost fokusiranja na zadatak i filtriranja ometanja ako radite jednu stvar odjednom. Pokušajte da izbegavate prekide. Na primer, ako vas neko nešto pita dok čitate ili radite nešto drugo, pitajte da li ta osoba može sačekati dok ne završite. Ne odgovarajte na telefon dok ne završite ono što radite – neka automatska sekretarica preuzme poziv.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!