Priprema za promene na našem telu

Um

od strane

avg 28, 2023

Jedina dokazana formula za postizanje i održavanje zdrave telesne težine – jesti manje i više se kretati – zvuči jednostavno. Ali svako ko je pokušao da smrša zna da je to izazovnije nego što zvuči.

Zašto je to tako? Šta nam stoji na putu? Često su to naučeni obrasci ponašanja.

Da biste smršali, takođe morate ciljati ključne osnovne faktore, a ne samo ono što jedete ili radite.

Emocije, društveni pritisak, uslovljeno razmišljanje, nedostatak svesti, fizički simptomi i drugi faktori utiču na naučene obrasce ponašanja.

Promena ovih ukorenjenih ponašanja je vrlo individualizovan proces. Metode, vreme i tempo promene se razlikuju od osobe do osobe.

Dok razmišljate o važnim promenama u svom životu, evo nekih opštih principa koji vam mogu pomoći da se usmerite:

Ovo nije trka. Ponekad mala šok terapija može vam pomoći da razmišljate i delujete drugačije. To je ideja programa Majamayo Centra. Prve dve nedelje su osmišljene da vas izmeste sa uobičajenog kursa i pokažu vam da promene mogu doneti rezultate.

Ali dugoročna promena načina života se obično ne dešava preko noći. Potrebno je vreme i posvećenost da se odstrane nezdravi obrasci ponašanja i razviju novi, zdravi koji mogu dovesti do trajnog gubitka težine. Planirajte dugoročni gubitak težine, ali slobodno ponovite program Majamayo Centra, ako vam je potreban podsticaj i podsetnik da promene funkcionišu.

Ne preterujte sa vagom. Redovno merenje telesne težine može pomoći u gubitku težine, ali nemojte da vas dnevne varijacije težine obeshrabre. One mogu biti samo promene u telesnim tečnostima. Više kontrole imate nad tim šta jedete i šta radite nego nad brojevima na vagi, pa se usredsredite na te akcije kao svoj cilj.

Očekujte povremene greške. Biće dana kada ćete jesti više ili se manje kretati nego što ste planirali. To se naziva greškom i neminovno je da će se povremeno javiti. Ali važno je da ne koristite grešku kao izgovor za odustajanje. Imajte plan za takve situacije. Važno je razumeti da proces gubitka težine nije uvek linearan i da mogu postojati različiti faktori koji utiču na to. Savet za Vas je da se ne obeshrabrujete i da cenite postignuti napredak koji je ključan za održavanje motivacije.

Pregledavanje beležaka o ishrani i vežbanju, fokusiranje na dugoročne trendove i ponovno procenjivanje programa za gubitak težine su efikasne strategije za prevazilaženje stagnacije. Dodatno, identifikacija problema i traženje podrške od porodice, prijatelja ili profesionalnog savetnika mogu pomoći da se ponovo krene napred nakon prekida.

Važno je pristupiti neuspesima s pozitivnim stavom i ne dozvoliti da negativne misli preovladaju. Korišćenje vežbanja kao načina da se oslobodi krivica i frustracija, umesto kao kazna, predstavlja zdrav pristup. Ako dođe do povratka kilograma, važno je zapamtiti da to ne znači da je sve izgubljeno. To je prilika da se izvuče pouka iz iskustva, ponovo proceni ciljeve i ponovo se posveti zdravim navikama.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!