5 saveta za zdravija i ukusnija jela

od strane

avg 27, 2023

Pružite vašim omiljenim jelima dodatni ukus zdravlja pomoću ovih jednostavnih saveta:

Da li bakin omiljeni hleb možete da uvrstite u spisak zdravih recepata? Koliko god ukusan bio, sa 4 šolje punomasnog mleka, jednim štapićem putera i 4 jaja, verovatno ga ne biste pronašli na listi zdravih recepata. Ono što je dobro, je da ga uopšte ne morate uklanjati sa tog spiska, već ga samo modifikujte!

Napravite nekoliko jednostavnih promena u pripremi namirnica i dobićete još jedan zdrav obrok za svoju kolekciju.

U nastavku vam dajemo 5 načina za pripremu zdravih obroka. Iskoristite svoju maštu i eksperimentišite kako biste pronašli druge načine da kreirate zdrave recepte.

1. Smanjite količinu masti, šećera i soli.

Smanjenje pomenutih proizvoda znatno može doprineti zdravijoj verziji vaših obroka a da se pritom ukus ne promeni.

Masti: Za pripremu testa i peciva koristite polovinu putera ili ulja, a drugu polovinu zamenite nezaslađenim sosom od jabuke, pireom od šljiva ili banane.

Takođe, kao zamenu, možete koristiti komercijalno pripremljene zamene za masti na bazi voća.

Šećer: Količinu šećera smanjite sa jedne polovine na jednu trećinu. Umesto šećera, kao zamenu koristite začine u vidu cimeta, karanfilića, aleve paprike i muškatnog oraščića ili pojedine arome koje doprinose slatkoći samog jela, kao što su ekstrakt vanile ili arome badema.

So: Za pripremu većine glavnih jela, supa, čorbi, salata i drugih namirnica, so možete prepoloviti ili čak potpuno eliminisati iz upotrebe. Za pripremu proizvoda za koje nije potreban kvasac, možete prepoloviti upotrebu soli.

2. Napravite zdravu zamenu

Odabir zdravih zamena u samoj pripremi obroka ne samo da smanjuje količinu masti u pripremeljenim namirnicama, već dovodi do smanjenja kalorija u soli u samim receptima, a istovremeno povećavaju nutritivni sadržaj jela.

Testenina: Koristite testeninu od celog zrna, umesto obogaćenih testenina. Utrostručićete vlakna i smanjiti broj kalorija.

Mleko: Deserte možete pripremati sa nemasnim mlekom umesto punomasnog mleka, kako biste uštedeli 66 kalorija i skoro 8 g masti po šoljici.

Meso: Za pripremu glavnih jela, smanjite količinu mesa, živine ili ribe, a povećajte količinu povrća. Time ćete znatno uštedeti na kalorijama i mastima, a dobićete više vitamina, minerala i vlakana.

3. Izbacite nepotrebne sastojke

Za pripremu određenih namirnica, pojedine količine sastojaka možete smanjiti ili potpuno eliminisati.

Prelivi: Eliminišite sastojke koje generalno koristite iz navike ili zbog vizuelnog izgleda, kao što su glazura, prelivi od kokosa ili šlaga, koji su jako bogati kalorijama i mastima.

Začini: Regulišite količine ili potpuno eliminišite iz upotrebe začine kao što su: kiseli krastavci, masline, puter, majonez, sirup, senf i žele koji mogu da sadrže velike količine soli, šećera, masti i kalorija. Umesto njih, koristite soja sos sa niskim sadržajem natrijuma.

Sir: Ukoliko sam recept zahteva 1 šoljicu cheddar sira, prepolovite količinu istog.

4. Promenite tehnike pripreme i kuvanja jela

Postoji nekoliko različitih tehnika zdravog kuvanja koje mogu poboljšati ukus i hranljive sastojke bez preteranog dodavanja količine masti, ulja ili soli.

Način kuvanja- Za pripremu obroka koristite zdrave tehnike kuvanja kao što su : dinstanje, pečenje, pečenje na roštilju i grilu i kuvanje na pari.

Tečnost za podmazivanje: Ukoliko recept nalaže da je za pripremu jela potrebno podmazati meso ili povrće, umesto toga najbolje je koristiti manje količine vina, voćnog soka, soka od povrća ili čorbe od povrća bez masti.

Nelepljivo posuđe: Korišćenje nelepljivog posuđa ili korišćenje neprijanjajućeg spreja dodatno će smanjiti količinu masti i kalorija u vašim obrocima.

5. Smanjite brzinu kojom jedete i umanjite porcije

Usporite: Svoje obroke jedite sporije kako biste svom organizmu dali priliku da registruje činjenicu da ste se zasitili. Ukoliko je potrebno, spustite viljušku sa zalogajem. Dugoročno ćete jesti manje.

Proverite količine porcija: Vežbajte korišćenje manjih tanjira, činija, kašika i šolja. Pre nego što krenete u pripremu obroka, analizirajte recept i razmislite da li možete da unesete određene izmene kako biste napravili zdraviju verziju istog. Promene zapišite i zapamtite, jer možda će vam trebati nekoliko korekcija i varijanti kako biste dobili krajnji rezultat- željeni ukus, zdraviju varijantu obroka i hranljive materije.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!