Da li je sok zdrav?

od strane

okt 5, 2023

Ceđenje sokova postaje sve popularnije, i to sa dobrim razlogom: može vam pomoći da postignete svoj cilj da jedete velikodušne porcije ove hrane svakog dana, što je posebno korisno za one koji nemaju vremena.
Ali iz nekoliko važnih razloga, čaša soka nije jednaka količini svih sastojaka potrebnih za njegovo pravljenje, a previše soka može sadržati mnogo kalorija.

Spremanje sokova se takođe često reklamira kao strategija za gubitak težine ili detoksikaciju, ali verujemo da postoje bolji načini za postizanje tih ciljeva.
Sa zdravstvene perspektive i uzimajući u obzir nekoliko stvari, voćni sokovi zaista mogu postati hranljiv deo vaše ishrane.

Trebalo bi da imate na umu nekoliko stvari: Većina sokova uklanja većinu vlakana iz voća i povrća. Iz tog razloga, pokušajte da jedete što više celih namirnica . Ako tražite sokovnik, razmislite o “sokovniku za celu hranu” koji prerađuje celo voće ili povrće. Ako koristite sokovnik koji ostavlja malo pulpe, koristite ga za supu ili testo kako se vlakna ne bi trošila.

Kada koristite sok kao zamenu za obrok, možda ćete brže osetiti glad nego kada jedete tradicionalniji obrok. Ne preporučuje se zamena soka obrokom osim ako ne sadrži zdrav izvor proteina kao što su proteinski prah, jogurt, kefir, mleko ili sojino mleko. Ovo balansira sadržaj ugljenih hidrata u soku. Takođe možete koristiti orašaste plodove, semenke ili puter od orašastih plodova da dodate dodatne proteine i zdrave masti. Voćni sokovi mogu da sadrže isto toliko kalorija kao i bezalkoholna pića.

Pokušajte da smanjite porcije voćnih sokova, isperite ih ili pomešajte sa sokovima od povrća koji imaju manje kalorija. Lisnato povrće poput spanaća, blitve i kelja sadrži velike količine oksalne kiseline koja može dovesti do kamena u bubregu.Ne preterujte sa ovim povrćem i pijte puno vode kako biste sprečili ovaj bolni zdravstveni problem. Razmislite o tome da ovo povrće bogato oksalatima zamenite drugim povrćem kao što je zelena salata ili povrće od krstaša kao što je rukola.
Pošto sveži proizvodi mogu sadržati bakterije, trebalo bi da operete voće i povrće pre ceđenja soka.

Birajte organsko voće i povrće kad god je to moguće, posebno ono za koje postoji veća verovatnoća da sadrže ostatke pesticida.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!