Jedite ono šta volite i gubite težinu

od strane

sep 25, 2023

Kada je u pitanju postizanje i održavanje zdrave težine, možda mislite da morate da se odreknete stvari koje volite. Ali nije tako. Možete jesti svoju omiljenu hranu i još uvek postići svoje ciljeve gubitka težine.
Evo kratkog vodiča kako da jedete umereno i da zadovoljite svoju želju.

Kontrola porcija

Možda najvažniji korak u ishrani vaše omiljene hrane je kontrola porcija. Možda će biti potrebno da se naviknete, ali otkrivanje šta je dobar deo zapravo može biti otkriće. A ako počnete da kontrolišete svoje porcije i da jedete pravu hranu u pravim količinama, uskoro ćete otkriti da je mali deo vaše omiljene poslastice dovoljan Na primer: pokušajte da izbegavate da jedete hranu direktno iz pakovanja – ovo se čini previše lakim da jedete više porcija. Umesto toga, uzmite porciju i sklonite pakovanje iz vida.

Uživajte u ukusu

Kada jedete svoju omiljenu hranu, umesto da je gutate bezumnim gutljajima, pokušajte da usporite i zaista dozvolite sebi da uživate u trenutku uživajući u svakom zalogaju. Pažljivo jedenje je još jedna veština koju ćete naučiti u Majamayo centru. Dobar način da praktikujete pažljivu ishranu je da pojedete komad čokolade: sedite i uzmite mali zalogaj. Svaki zalogaj držite u ustima nekoliko trenutaka pre gutanja. Obratite pažnju na bogat ukus, kremastu teksturu i intenzivnu slatkoću. Iznenadićete se koliko mali komad čokolade može zadovoljiti vas kao sladokusca, ako uživate polako.

Dodajte pokret i vežbu svom danu. Vežbanje ima brojne zdravstvene prednosti, od smanjenja stresa do poboljšanja pamćenja i boljeg sna. Ali kada je u pitanju kontrola težine, prava prednost leži u bržem sagorevanju kalorija. Ako znate da sagorevate nekoliko dodatnih kalorija, povremeno možete da uživate u omiljenoj hrani kada vam se zaželi. Koju god fizičku aktivnost da odaberete, radite je redovno. Vežbanje ne samo da vam pomaže da smršate, već vam može pomoći i da povećate osećaj sreće i razvijete pravi stav prema zdravijoj ishrani. Postoji mnogo zanimljivih vežbi koje možete raditi kod kuće.

Voće i povrće

Voće i povrće može biti savršena dopuna vašim omiljenim jelima. Ne samo da ima malo kalorija, već vas čini sitim i zadovoljnim. Kada je u pitanju balansiranje vaše ishrane, uvek pokušajte da napravite zalihe hranljive hrane, počevši od voća i povrća. Umesto da jedete svoje omiljene poslastice na prazan stomak, prvo jedite zdrave obroke i sačuvajte poslastice za desert. Verovatno ćete jesti manje slatkiša. Održavanjem nivoa šećera nakon obroka, sprečavate porast šećera u krvi. Dodavanje voća i povrća vašoj ishrani je trajna i značajna navika koja će vam pomoći da živite najzdraviju verziju svog života.

Skuvajte zdraviju verziju onoga što volite.

Ponekad je vašoj omiljenoj hrani potrebno samo nekoliko podešavanja tu i tamo da postane zdravija, ali jednako ukusna verzija sama za sebe. Na primer, razmislite o promeni načina na koji pripremate određene sastojke: umesto prženja hrane, probajte prženje na vazduhu! Još jedan odličan način da povećate apetit je da zamenite zdravijim sastojcima – pokušajte da koristite voće umesto šećera kao izvor slatkoće u vašim pekarskim proizvodima. Sve što vam treba je otvoren um i spremnost da eksperimentišete u kuhinji.

Možete nastaviti da jedete svoju omiljenu hranu i gubite težinu,to je jednostavno pitanje ravnoteže. Izreka „sve umereno“ možda zvuči dosadno, ali dobar savet funkcioniše! Mogućnost da uzmete svoj kolač i pojedete ga — polako, pažljivo i u malim količinama — pomoći će vam da razvijete zdraviji, dugoročniji odnos sa hranom.
Majamayo centar pokazuje vam kako da uravnotežite svoju ishranu bez nezdrave hrane. Naučićete kako da uključite svoju omiljenu hranu i stvorite doživotni pristup zdravlju i sreći. Kakav je tvoj način razmišljanja? Da li imate pravi način razmišljanja za gubitak težine? Dobijte procenu ishrane u Majamayo centru.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!