Jedite ovo i ostanite zdravi: 6 namirnica za jačanje imunološkog sistema

od strane

sep 28, 2023

Borba protiv prehlade i gripa u kuhinji

Verovatno ste čuli izreku: „Hrani prehladu, izgladni groznicu“. Evo bolje ideje: jedite da biste sprečili prehladu i grip tako što ćete svoju ishranu dopuniti hranom sa prirodnim antibiotskim svojstvima. Ne samo da će ovo poboljšati vaše opšte zdravlje, već će takođe pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, uravnotežiti dobre i loše bakterije u crevima i dati vam bolje šanse da se borite protiv insekata.
Korišćenje hrane kao leka, čak i kao preventivnog leka, je mnogo pametnija ideja od upotrebe antibiotika.Ne samo da uzimanje nepotrebnih antibiotika doprinosi epidemiji bakterija otpornih na lekove, već takođe ne ubija viruse – leči samo bakterijske infekcije. Zbog toga je uzimanje antibiotika za virusne bolesti (kao što su prehlada i grip) nepotrebno i štetno za buduće zdravlje.
Umesto toga, fokusirajte se na hranu ili sastojke koji jačaju imuni sistem i bilje i začine koji smanjuju potrebu za lekovima.

Evo nekoliko ukusnih ideja:

1. Ekstra devičansko kokosovo ulje

Ukusno, antibakterijsko i antifungalno ekstra devičansko kokosovo ulje sadrži svemoćnu laurinsku kiselinu. Telo pretvara laurinsku kiselinu u monolaurin, koji pomaže u borbi protiv određenih vrsta virusa i bakterija koje izazivaju bolesti. Pokušajte da dodate kokosove ulje u smutije za tropski ukus. Pored toga, odličan je za zdravlje mozga. Kada kuvate sa kokosovim uljem, koristite umerenu toplotu (do tačke dima od oko 350 stepeni) i uvek kupujte organske, neprerađene verzije da biste izbegli hemijske rastvarače, konzervanse i aditive.

2. Beli luk

Mleveni sirovi beli luk, zgnječen ili isečen To je jak, oštar lek sa poznatim antivirusnim, antifungalnim i antibiotskim svojstvima koji pomaže čovečanstvu u borbi protiv virusa gripa i prehlade hiljadama godina. Nekoliko karanfilića i ostavite ih da odstoje 10 do 15 minuta pre upotrebe da ispuste svoje hemikalije koje unapređuju zdravlje.

3. Kurkuma

Ima poznata antiinflamatorna, antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Drugim rečima: kurkuma se bori za zdravlje na nekoliko nivoa .Ovaj jarko žuti začin poboljšava zdravlje mitohondrija (mitohondrije su elektrana naših ćelija) smanjujući količinu slobodnih radikala proizvedenih starenjem ili odumiranjem mitohondrija.

4. Med

Još jedna antivirusna hrana, med se koristi u medicini vekovima. Rimski vojnici su nanosili med na rane posle bitke da bi sprečili infekciju. Veruje se da je korišćen kao hrana i lek već u kamenom dobu. Med je poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv oko 60 vrsta bakterija, kao i raznih gljivica i virusa. Osim toga, pun je antioksidanata koji jačaju zdravlje.

5. Đumbir

Svež, sirovi đumbir je još jedna zdrava hrana koja ima antibiotske efekte protiv patogena koji se prenose hranom. Iako nije lek za sve, konzumiranje svežeg đumbira pre obroka može pružiti dodatnu zaštitu od bolesti kao što su salmonela i listerija. Đumbir takođe pomaže kod lošeg varenja.

6. Fermentisana hrana

Iako fermentisana hrana nije sama po sebi antibiotik, ona pruža pozitivnu zdravstvenu zaštitu koja vam može pomoći da budete otporniji i sposobniji da se nosite sa virusnim i bakterijskim patogenima. Kada jedete fermentisanu hranu, jačate creva probioticima, dobrim bakterijama koje promovišu zdravlje creva štiteći ih od patogenih organizama. Fermentisana hrana pomaže u ravnoteži crevnih bakterija i želudačne kiseline, oslobađa enzime koji pomažu i poboljšavaju varenje i olakšavaju vašem telu da izvuče i apsorbuje više hranljivih materija iz hrane koju jedete.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!