Joga je lek za Vaše mentalno zdravlje

Um

od strane

jul 21, 2023

Istraživanja pokazuju da je joga jedinstveno moćna: što više radite, bolje se osećate.

Iako joga ima reputaciju kao fizički izazovna i mentalno obnavljajuća, njena neuporediva sposobnost ublažavanja mentalnih problema nije dobro shvaćena.

Da bismo to osvetlili, uklanjamo prašinu sa meta analize iz 2019. objavljene u British Journal of Sports Medicine koja potvrđuje da joga zasnovana na pokretu poboljšava niz stanja mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, generalizovanu anksioznost, poremećaje raspoloženja, posttraumatski stresni poremećaj i još mnogo toga. Vodeći istraživač Jacinta Brinsley rekla je za Medical Xspress da su nalazi „veoma dobra vest za ljude koji se bore u vremenima neizvesnosti“.

I sada se definitivno kvalifikuje kao vreme neizvesnosti.

Sve proučavane vežbe joge uključivale su mešavinu pokreta, vežbe disanja i/ili svesnosti, ali komponenta pokreta je činila najmanje 50 procenata sesije. Ipak, smatra se da mešavina tih modaliteta – koji se ne nalazi u mnogim drugim aktivnostima – daje jogi njenu terapeutsku moć.

Još jedan nalaz: što je više sedmičnih sesija završeno, to je veći efekat na ublažavanje simptoma depresije.

“Možda je najohrabrujuća vest iz ove studije, da nije važno koji stil joge vežbate – samo da vežbate“, dodaje učiteljica joge sa sedištem u Njujorku. „Bilo da volite da povežete dah sa pokretom i glatko prelazite iz poze u pozu, ili više volite da se fokusirate na rad na usklađivanju, na izdržljivosti, mentalne i emocionalne koristi će biti tu za vas.”

Prema Harvard Health-u, dosadašnja dostupna istraživanja takođe sugerišu da joga može da smanji uticaj stresa i ublaži simptome anksioznosti i depresije — sa ili bez prisustva dijagnostikovane mentalne bolesti. Pretpostavlja se da joga to čini tako što modulira naše sisteme, odgovora na stres – ili nas pomera od borbe ili bekstva do odgovora odmora i varenja. Najbolje od svega, joga je (uglavnom) inkluzivan oblik vežbanja bez opreme i koji se može raditi kod kuće ili u razredu.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!