Kako da promenite svoj odnos sa hranom

Um

od strane

jul 21, 2023

Da li vaše trenutne navike u ishrani izazivaju želju da promenite svoj odnos sa hranom? Ako jeste, došli ste na pravo mesto. Nastavite da čitate da biste naučili 5 koraka koje možete preduzeti da biste izlečili svoj odnos sa hranom.

Naša životna iskustva oblikuju naše trenutne odnose sa hranom. Možda ste neke navike pokupili od svojih roditelja, staratelja ili braće i sestara. Ili ste možda razvili neke svoje sklonosti kao rezultat dijete ili čak traume. Vremenom, naši odnosi sa hranom evoluiraju i razvijaju se u ono što jesu danas.

Ponekad, veza koja nam je ostala nije nužno korisna. Srećom, ovo se može promeniti. Učenjem o svojim navikama i tendencijama, razbijanjem i primenom novih koje otelotvoruju ravnotežu, možete promeniti svoj odnos sa hranom zauvek.

Želim da promenim svoj odnos sa hranom

Pre svega, potapšite sebe po ramenu jer jednostavno imate ovo otkriće i tražite podršku. Promena nikada nije laka, a najteže je jednostavno prihvatiti da je neophodna. Dakle, već ste odlično počeli!

Kada krenete na ovakvo putovanje, važno je da se pripremite za uspeh koristeći samosaosećanje od samog početka. U suštini, opustite se. Baš kao što smo ranije razgovarali, naši trenutni odnosi sa hranom razvijaju se godinama, a ne danima. Imajući ovo na umu, da li ima smisla očekivati da promenite svoj odnos sa hranom preko noći? Naravno da ne. Budite opušteni, očekujte udarce i zapamtite, promenama je potrebno vreme.

5 koraka da promenite odnos sa hranom

U nastavku su 5 najboljih saveta koje vam možemo dati da izlečite svoj odnos sa hranom. Oni će vas provesti kroz mnoge aspekte vaše veze i naučiti vas kako da ponovo izgradite svaki od njih. Ne zaboravite da ovo radite polako. Ne preporučujemo da pokušavate da uradite svih 5 koraka odjednom! Počnite sa jednim ili dva, a zatim pređite na drugi kada se osećate samopouzdano.

1. Vežbajte svesnu ishranu

Verujemo da postoje dva važna aspekta dobrog jedenja svakog dana: šta jedete i kako jedete. Koncept svesne ishrane je više o tome kako jesti, a ne o tome šta ili koliko jedete. Sve je u tome da vratite fokus na svoje iskustvo tokom obroka. Počnite da doživljavate svoju hranu i budite prisutni kada jedete svoje obroke i grickalice. Podsetite se da hrana nije posao i nije sredstvo za vršenje kontrole. To je način da nahranite svoje fizičko telo, doživite ili podelite kulturu i još mnogo toga. Ovde možete saznati više o specifičnim principima pažljivog jedenja. Ako samo sledite ovaj korak, pre nego što to shvatite, promenićete svoj odnos sa hranom.

2. Prestanite da sledite trend dijete i detoks sokove

Ovo je velika stvar. Dijete su namenjene da se vraćate, stavljaju vas u nešto što mi zovemo ciklus ishrane. To je ciklus „na stazi“ naspram „van staze“. Čim prestanete da skačete u ove trendove, moći ćete da razvijete doslednost. Moći ćete da se hranite na način koji radi za vaše jedinstveno telo, a ne za nečije drugo. Zapamtite, trendovi u ishrani su sredstvo marketinga, oni su posao. Da biste promenili svoj odnos sa hranom, morate napustiti ciklus ishrane.

3. Uklonite pravila o hrani

Sledeće, izbacite pravila o hrani na stranu. Nemojte više jesti ovo, a ne ono, ili ovo je ispravno, a ovo pogrešno. Hrana ne funkcioniše na taj način, posebno kada želite uravnotežen, pozitivan odnos sa hranom. Pravila o hrani su restriktivna i kontrolišu vas. Ostavljaju da se osećate uskraćeno, pod stresom, pa čak i posramljeno. Ako želite da promenite svoj odnos sa hranom, moraćete da ostavite pravila o hrani iza sebe. Ako i kada čujete da se pridržavate ili čak recitujete pravilo o hrani, odvojite trenutak za pauzu. Zapitajte se: „Da li je ovo pravilo o hrani? Kako mogu održati ravnotežu sa hranom bez poštovanja ovog pravila?”. Vremenom nećete morati da pauzirate. Promenićete svoj odnos prema hrani i ta pravila vam više neće služiti.

4. Dosledno dajte prioritet i ishrani i uživanju.

Apsolutno nam je potrebno oboje. Da bismo negovali naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje, uživanje i ishrana moraju biti prioritet. Kada kažemo ishrana, mislimo na hranu koja fizički hrani vaše telo. Kada kažemo uživanje, mislimo na hranu koja vam donosi radost, bez obzira na njihov nutritivni sadržaj. Ako možete da obezbedite da velika većina vaših obroka i grickalica daje prioritet oba ova faktora, bićete na putu da promenite svoj odnos sa hranom. Nećete se osećati uskraćeno, a hranu nećete osećati kao obavezu. Hrana će postati prijatan, lak deo vašeg života!

5. Prestanite da razmišljate o hrani kao o dobroj ili lošoj

Da biste redovno davali prioritet i ishrani i uživanju, ovo je prilično važno. Ako se stalno osećate kao da jedete „lošu“ hranu kad god jedete hranu zasnovanu na uživanju, stalno ćete biti prožeti krivicom i stidom. Pored toga, ako se uvek osećate kao da bi „trebalo“ da jedete hranu zasnovanu na ishrani, osećaćete hranu kao teret. Izbacite moral iz jednačine da biste promenili svoj odnos prema hrani. Počnite da razmišljate o hrani kao jednostavnoji uživajte. To je to! U početku, ovo može zahtevati da se ispravite ili da se povremeno podsetite, ali pre nego što to shvatite, ovo će postati vaša stvarnost.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!