Kako doktorka klinike Mayo inspiriše pacijente…

od strane

sep 12, 2023

Dr. Dawn Mussallem, sertifikovana doktorka za lifestyle medicinu, kaže da je njena predanost zdravom načinu života dala osećaj osnaženosti tokom lečenja raka i omogućila joj da održi vitalnost.

Razgovaranje o životnom stilu važan je program rada Dawn Mussallem, DO, DipABLM, koji pruža svojim pacijentima u Centru za dojke klinike Mayo u Jacksonvilleu, Florida.

Dr. Mussallem, specijalista za rak dojke i lifestyle medicinu, dolazi na sastanke pripremljene sa dokazima zašto su izbori zdravog načina života važni kada je u pitanju prevencija i lečenje raka dojke.

Njeni pacijenti proživljavaju niz emocija koje prate dijagnozu raka dojke i naknadne tretmane poput hemoterapije, zračenja i operacije.

Strah.

Zbunjenost.

Odlučnost.

“Ali pacijenti pozdravljaju priliku da zgrabe osećaj kontrole nad svojom bolešću i prihvate šest stubova medicine načina života – ishranu, telesnu aktivnost, obnavljajući san, upravljanje stresom, izbegavanje rizičnih supstanci i pozitivne društvene veze”, rekla je dr. Mussallem. .

Ovi termini usmereni su na pacijenta. Ali ako dr. Mussallem oseti da bi im dobro došla dodatna inspiracija ili da bi to moglo biti od pomoći, ona deli svoju priču, onu koja iznenađuje pacijente o zdravom i energičnom doktoru koji sedi preko puta njih.

To je priča u kojoj je dr. Mussallem preživela stadijum 4 raka i podvrgnuta uspešnoj transplantaciji srca. Za svoj uspeh u preživljavanju, dr. Mussallem zahvaljuje doktorima, vrhunskoj nezi raka i transplantacije te čvrstoj predanosti zdravom načinu života.

Mussallem je u tom trenutku odlučila da želi doživeti 100. godinu.

Nakon tri meseca studija medicine na Sveučilištu Midwestern u Arizoni, Mussallem se počela osećati loše i umorno. Dok se penjala malim stepenicama do svog stana, srušila se. Dijagnostikovan joj je stadijum IV agresivnog non-Hodgkinovog limfoma, rečeno joj je da ima još tri meseca života. Imala je 26 godina.

Mussallem se podvrgla agresivnoj hemoterapiji i zračenju, kao i transplantaciji koštane srži. Kroz sve to, nastavila je s redovnom fizičkom aktivnošću, pešačenjem po planinama Arizone, ishranom koja se temelji na celovitoj hrani i prevladava biljnom hranom i pohađa nastavu.

Medicinska škola ostala je njen fokus i pomogla joj je da zadrži pozitivan način razmišljanja.

Transplantacija koštane srži zahtevala je četveromesečnu hospitalizaciju. Njen tim doktora, koji nije mogao da je zadrži prikovanu za krevet, dao je sobni bicikl . Vozila je bicikl u 4 ujutro svakog jutra pre nego što su se ostali pacijenti probudili.

„Nisam sigurna da bih preživela da nisam nastavila sa svojim zdravim stilom života čak i kada sam bila bolesna i na lečenju. To me osnažilo i dalo mi nadu znajući da mogu biti aktivna tokom svog putovanja sa rakom.”

Nažalost, nove terapije koje su spasile život dr. Mussallem uzele su danak na njenom srcu. Završila je medicinsku školu, udala se i rodila predivnu ćerku. Ali srce joj je otkazivalo. Godine 2003. doktori su joj otkrili uznapredovalo zatajenje srca.

To je ograničilo njeznu fizičku aktivnost, ali nije odvratilo dr. Mussallem od rada na klinici Mayo i održavanja zdrave ishrane. Na kraju je stavljena na listu čekanja za novo srce.

Dok je držala prezentaciju kolegama na klinici Mayo, doživela je ventrikularnu fibrilaciju i srčani zastoj. Na nekoliko minuta, njen unutrašnji defibrilator neuspešno je pucao nekoliko puta pre nego ju je konačno vratio u život. Bila je na popisu za transplantaciju srca.

Početkom 2021. njeno se zdravlje naglo pogoršavalo, hospitalizirana je i stavljena na IV terapiju kako bi joj se pomoglo. A onda stigao je čudesni poziv — postalo je dostupno odgovarajuće srce.

Kao što je dr. Mussallem rekla uplakana, “To je tako… puno nade. Ali teško je biti uzbuđen, kad je netko umro, da ti da život.”

Nakon transplantacije napravila je svoje prve probne korake hodalicom, a dve nedelje kasnije izašla je iz bolnice bez pomoći. Tri i po meseca nakon transplantacije istrčala je svojih prvih 5 kilometara u 20 godina.

Zatim, godinu i jedan dan nakon transplantacije, dr. Dawn je istrčala celi maraton, Donna Marathon, hladnog, kišovitog i vetrovitog dana u Jacksonvilleu. Kao što svi mogu reći, postavila je rekord kao prva osoba koja je istrčala maraton samo godinu dana nakon transplantacije srca.

Na cilju joj se pridružilo nekoliko kolega. Nakon što je primila svoju medalju, osoblje Jacoby centra za zdravlje dojke klinike Mayo glasno je uzvikivalo reći podrške.
(Izvor- sajt Mayo Clinic)

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!