Naših 9 najboljih namirnica za detoksikaciju

od strane

okt 10, 2023

Kada čujemo reč detoksikacija, često pomislimo šta ne bi trebalo da jedemo. Ali ono što unosimo u svoje telo je ključno.
Vaše telo radi tokom celog dana da eliminiše toksine – kroz znoj, izlučivanje i unutrašnje sisteme (uključujući jetru) – a određena hrana podržava ovaj proces.
Umesto da razmišljate o detoksikaciji kao o nečemu što radite sebi („Idem na detoksikaciju“), preporučujemo vam da razmišljate o detoksikaciji kao o stalnom procesu u vašem telu koji zahteva stalnu nutritivnu podršku od vas. Ovaj lek uključuje vodu, vlakna, vitamine, minerale, antioksidante i enzime na bazi proteina.Na primer, antioksidansi uklanjaju toksične slobodne radikale, jedinjenja koja podstiču štetni proces oksidativnog stresa u telu.Konzistentna dijeta osigurava da vaše telo redovno dobija hranljive materije koje su mu potrebne da podrži proces detoksikacije.

Biotransformacija je termin koji koristimo da opišemo detoksikaciju. Odnosi se na proces pretvaranja neželjenog jedinjenja u oblik koji se lako može izlučiti. Većina biotransformacija se odvija u jetri, uklanjajući toksine iz tela na prilično složen i neverovatan način.Većina toksina – uključujući lekove koji se izdaju na recept, pesticide i alkohol – su rastvorljivi u mastima. To znači da ne mogu da cirkulišu kroz krvotok, koji je takođe na bazi vode, niti se mogu izlučiti urinom, koji je takođe na bazi vode. Koristeći bioaktivne sastojke u hrani, jetra pretvara ove toksine u metabolite na bazi vode kako bi ih eliminisala. (Takođe eliminišemo toksine izdisanjem iz pluća.) Ako se ne leči, toksini se mogu skladištiti u masnom tkivu.

Da biste podržali svoj sistem detoksikacije, dodajte sledeće namirnice na vašu listu za nedeljnu kupovinu:

1. Luk

Luk nudi mnoge zdravstvene prednosti i sadrži alicin, kvercetin i mnoge druge polifenolne antioksidante. Ova jedinjenja pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa, koji doprinosi bolestima kao što su bolesti srca i rak. Zdravstvene komponente luka su uglavnom koncentrisane u spoljnim slojevima. Dakle, sledeći put kada ih sečete, ogulite ih što je manje moguće. (Čak i sveže isečen i zgnječen beli luk sadrži alicin.)

2. Povrće krstaša

Povrće krstaša poput brokolija, karfiola puno je jedinjenja sumpora za detoksikaciju poput sulforafana, koja im daju oštar ukus i miris. Oni takođe pomažu jetri da obavi svoj posao eliminisanja toksina. Ovo hrskavo povrće je povezano sa inhibicijom razvoja nekoliko vrsta raka, a sulforafan takođe pomaže u lečenju estrogena.

3. Kurkuma

Kurkuma je poreklom iz južne i jugoistočne Azije i vekovima se koristila za lečenje jetre i probavnih problema kao što su kolitis, čirevi i probavne smetnje. Glavna prednost kurkume je njen antiinflamatorni efekat, koji pomaže u jačanju imunološke funkcije. Istraživanja su pokazala da kurkuma promoviše zdravlje mozga, snižava nivoe triglicerida i može zaštititi od raka debelog creva, želuca i jednjaka.

4. Borovnice

Ove male bobice imaju koncentrisanu snagu. Antocijanini, koji im daju tamnoplavu boju, mogu delovati kao antioksidansi i pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, nestabilnih molekula povezanih sa razvojem raka, srčanih bolesti i Alchajmerove bolesti. Bobice takođe sadrže vlakna (kao i većina biljnih namirnica), koja vare probiotske bakterije u crevima, obezbeđujući izvor goriva za ćelije creva. To je neophodan proces za varenje i pomaže u balansiranju funkcije imunog sistema.Vlakna takođe vezuju štetna jedinjenja i sprečavaju njihovu apsorpciju iz creva u krvotok. Ako možete, odlučite se za divlje borovnice, koje sadrže više antocijana od većih komercijalnih sorti.

5. Zeleni čaj

Ako ispijanje zelenog čaja nije deo vašeg svakodnevnog rituala, trebalo bi da ga probate. Bogat je katehinima, snažnim antioksidansima koji mogu olakšati proces detoksikacije.Zeleni čaj takođe štiti od raka i kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karijesa.

6. Jogurt

Jogurt je odličan izvor probiotika, korisnih mikroorganizama koji mogu pomoći u borbi protiv upala. Sve što smanjuje upalu promoviše detoksikaciju i zdravlje imunog sistema.Probiotici takođe promovišu ravnotežu u crevima stvarajući kolonije zdravih bakterija koje mogu pomoći u borbi protiv svojih štetnih kolega.

7. Laneno seme

Laneno seme je daleko najkoncentrovaniji prirodni izvor lignana, hemikalija koje se nalaze u biljkama koje obezbeđuju antioksidativne prednosti i pomažu telu da detoksikuje i redovno metabolizuje estrogen. Takođe sadrže omega-3 masne kiseline, uključujući alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja se bori protiv upale. Laneno seme može smanjiti holesterol, poboljšati nivo hemoglobina A1C (tromesečni šećer u krvi), pa čak i ublažiti blage simptome menopauze. Mleveno laneno seme se lakše vari (njegovi hranljivi sastojci su izloženi boljoj apsorpciji), koji pruža više zdravstvenih koristi od celog semena.

8. Soja

Dobre vesti za ljubitelje edamamea: Soja je bogata vitaminom E, koji deluje kao antioksidans u reakcijama detoksikacije organizma. Takođe sadrži izoflavone koji pretvaraju slobodne radikale (takođe kroz reakcije detoksikacije) u jedinjenja rastvorljiva u vodi tako da se mogu lakše izlučiti. Preporučujemo da kupujete samo organsku hranu od soje kako biste izbegli genetske modifikacije i pesticide.

9. Crveno grožđe

Crveno grožđe sadrži resveratrol, fitonutrijent i antioksidans koji zadržava slobodne radikale koji nas mogu zaštititi od srčanih bolesti. Resveratrol je takođe povezan sa dugovečnošću i prevencijom raka u studijama na miševima i drugim životinjama. Ipak, pazite na grožđe koje kupujete: zbog svoje tanke kožice, grožđe sadrži više vrsta pesticida nego bilo koje drugo voće.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!