Proteini

od strane

avg 27, 2023

Koja hrana je u grupi proteinske hrane?

Proteinska hrana uključuje svu hranu napravljenu od morskih plodova; meso, živina i jaja; pasulj,grašak, sočivo; orasi, semenke i proizvodi od soje. Pasulj, grašak i sočivo takođe su deo grupe povrća.

Jedite raznovrsnu proteinsku hranu da biste dobili više hranljivih materija koje su vašem telu potrebne. Izbor mesa i živine treba da bude nemasno meso, poput 93% nemasne mlevene govedine, svinjskog buta i pilećih prsa bez kože. Odaberite opcije morskih plodova koje sadrže više zdravih masnih kiselina (zvanih omega-3) a manje metil žive, kao što su losos, inćuni i pastrmka.

Ako ste vegetarijanac ili vegan, savet da jedete meso, živinu i morske plodove ne važi za vas. Opcije vegetarijanskih proteina uključuju pasulj, grašak i sočivo, orašaste plodove, semenke i proizvode od soje.

Zašto je važno izabrati različite opcije iz grupe Protein Foods Group?

Proteinska hrana obezbeđuje hranljive materije važne za održavanje vašeg zdravlja i tela. Mnogi pojedinci dobijaju potrebnu količinu proteina iz mesa, živine i jaja, ali ne ispunjavaju preporuke za morske plodove ili orašaste plodove, semenke i proizvode od soje. Ispunjavanje ovoga može pomoći da se poveća količina važnih hranljivih materija potrebnih vašem telu, kao što su nezasićene masti, dijetalna vlakna i vitamin D. Takođe pomaže u ograničavanju količine natrijuma i zasićenih masti koje dobijate iz prerađenog mesa i živine.

Zdravstveni benefiti

Proteini funkcionišu kao građevinski blokovi za kosti, mišiće, hrskavicu, kožu i krv. Oni su takođe gradivni blokovi za enzime, hormone i vitamine. Proteini su jedan od tri hranljive materije koje obezbeđuju kalorije (ostale su masti i ugljeni hidrati).

Hranljive materije koje daju različita proteinska hrana mogu se razlikovati. Različiti izbor proteinske hrane može vašem telu da obezbedi niz hranljivih materija dizajniranih da održavaju dobro funkcionisanje vašeg tela. B vitamini pomažu u izgradnji tkiva i u formiranju crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe može sprečiti anemiju. Magnezijum pomaže u izgradnji kostiju i podržava funkciju mišića.Cink može podržati vaš imuni sistem.

EPA i DHA su omega-3 masne kiseline koje se nalaze u različitim količinama u morskim plodovima.

Zašto je važno jesti raznovrsnu morsku hranu svake nedelje?

Morski plodovi sadrže niz hranljivih materija, posebno omega-3 masne kiseline, EPA i DHA. Jedenje raznih morskih plodova, kao deo zdrave ishrane, može podržati zdravlje. Neke vrste ribe, kao što su losos i pastrmka, takođe su prirodni izvori vitamina D, hranljive materije koje mnogi ljudi ne dobijaju dovoljno.

Vegetarijanski izbori u grupi proteinske hrane

Vegetarijanci dobijaju dovoljno proteina iz ove grupe sve dok su raznovrsnost i količine odabrane hrane adekvatne. Izvori proteina iz grupe Protein Foods Group za vegetarijance uključuju jaja (za ovo-vegetarijance), pasulj, grašak i sočivo, orašaste plodove i semenke (uključujući putere od orašastih plodova i semena) i proizvode od soje (tofu, tempeh).

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!