Zašto neki vegetarijanci pojedu meso nakon što se napiju?

od strane

sep 3, 2023

Veliki broj vegetarijanaca priznao je da jedu meso u pijanom stanju. Istraživanje je pokazalo da trećina vegetarijanaca jede meso kad su pijani, a 69 % onih koji to rade, kriju to od prijatelja i porodice.

Od onih koji su u pijanom stanju jeli životinje, njih 39 % reklo je da jedu ćevape, 34 % se odlučilo za pljeskavice od goveđeg mesa, a 27 % je priznalo da jede slaninu. Ali zašto se to dešava?

Pre izvesnog vremena, Sveučilište u Liverpoolu ispitalo je zašto žudimo za brzom hranom kad smo pili, posmatrajući uticaj alkohola na energetski unos i ograničenje ishrane.

Otkrili su da nakon što je 50 studenata popilo votku limunadu, pojedu više kolačića od onih koji su dobili placebo piće – što su pripisali oslabljenoj inhibitornoj kontroli. Drugim rečima, pijanost nas sprečava da ne možemo reći ne.

Mnogi ljudi veruju da postoje dva razloga zašto žudimo za nezdravom hranom. Jedan je da je slan i pun ‘orosenata’ – hrskavog čipsa, hrskave slanine. Drugi kažu da je žudnja rezultat vapaja tela za određenim makronutrijentima.

Ta opojna mešavina masti, šećera i proteina neodoljiva je našem mozgu. I zbog te mešavine, mislimo da dobivamo hranjive tvari – iako se od nje nikada zapravo ne zasitimo.

Prema Since Scienceu, još jedan faktor je naša proizvodnja nečega što se zove galanin. Galanin je neuropeptid – vrlo mali protein koji se nalazi uglavnom u nervnom sistemu, uključujući mozak i kičmenu moždinu. Kada pijete, alkohol povećava količinu galanina u našim mozgovima.

Dakle, konzumiranje masne hrane i konzumiranje alkohola uzrokuju da vaše elo proizvodi više galanina, što vas zauzvrat tjera da jedete više masti i pijete više alkohola. Drugim riječima, to je začarani krug!

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!