Zdrave navike u ishrani

od strane

jul 21, 2023

Izazovite sebe tokom dijete, da svakodnevno dodate sledećih pet navika u svoju rutinu.

Jedite zdrav doručak – ali ne previše

Doručak vam može pomoći da izgubite težinu i sprečite da se prejedate kasnije tokom dana. Ne morate mnogo da jedete – samo nešto, što će vas pokrenuti na dobar početak. Probajte žitarice od celog zrna – tople ili hladne – ili tost, nemasno ili obrano mleko, ili jaje. Druge dobre opcije uključuju jogurt bez masti ili sa niskim sadržajem masti, orašaste plodove, semenke ili putere od orašastih plodova. Ako nemate naviku da doručkujete, počnite tako što ćete zgrabiti komad voća i postepeno dodavati drugu hranu.

Jedite povrće i voće

Jedite najmanje četiri porcije povrća i tri porcije voća svakog dana. Sveže povrće i voće su osnova zdrave ishrane i uspešnog mršavljenja. Možete jesti izdašne porcije dok unosite manje kalorija. Jedite povrće i voće koliko želite, takođe mogu da budu odlične grickalice.

Jedite cela zrna

Izaberite smeđi pirinač, ječam, hleb od celog zrna, žitarice ili testenine i druge proizvode od celog zrna umesto belih, rafinisanih i visoko obrađenih proizvoda od žitarica. Cela zrna su prepuna vitamina, minerala i vlakana i daju osećaj sitosti . Proverite etikete na hrani za termin „cela“, jer vam to govori da proizvod nije visoko obrađen.

Jedite zdrave masti

Birajte maslinova ili biljna ulja, avokado, orašaste plodove, puter od orašastih plodova i ulja koja potiču od orašastih plodova. Ove masti, koje se nazivaju mononezasićene i polinezasićene, najzdravije su za srce. Potražite proizvode sa malo ili bez zasićenih masti i izbegavajte trans masti u potpunosti. Sve masti su visokokalorične, pa čak i zdrave treba koristiti štedljivo.

Pokret!

Šetajte ili vežbajte 30 minuta ili više svakog dana. Što ste fizički aktivniji, sagorevate više kalorija. Fizička aktivnost i vežbanje takođe nude bezbroj drugih zdravstvenih prednosti. Ako niste bili fizički aktivni, počnite polako i dajte svom telu priliku da se navikne na povećanu aktivnost.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!