10 najboljih simptoma menopauze

od strane

sep 3, 2023

Saznajte više o simptomima perimenopauze, menopauze i postmenopauze !

Menopauza je podeljena u tri faze. Prva faza je perimenopauza, period pre menopauze kada menstruacija postaje neredovna. Može početi do 10 godina pre prestanka menstruacije.

Menopauza je period kada žena nema menstruaciju 12 uzastopnih meseci, obično oko 51-52 godine.

Ostatak vašeg života provodite u završnoj fazi: postmenopauzi. Simptomi ovih faza su različiti za svaku ženu i mogu uticati na mnoge delove tela.

Top 10 simptoma menopauze:

1.Naleti vrućine i noćno znojenje.

Od 8 do 10 žena doživljava noćno znojenje tokom perimenopauze. Perimenopauza je kada počnete da doživljavate hormonske promene koje dovode do menopauze, obično u 40-im godinama. Ova životna faza može trajati do 10 godina. Valovi vrućine i noćno znojenje, koje zdravstveni radnici ponekad nazivaju “vazomotornim simptomima (VMS)”, uzrokovani su promenama nivoa estrogena. VMS takođe može izazvati probleme sa spavanjem, još jedan neželjeni efekat menopauze.

2. Osetljivost dojke.

Bol u grudima obično nestaje nakon perimenopauze, kada nivoi estrogena padnu i ostanu tamo. Neke žene takođe mogu osetiti osetljivost grudi tokom trudnoće, a osnovni uzroci su isti: pad nivoa estrogena.

3. Pojačani i nepredvidivi menstrualni tok.

Vaš ciklus može postati duži i manje predvidljiv pre nego što se trajno zaustavi. Kada se završi perimenopauza (obično oko 51 ili 52 godine za većinu žena), završavaju se i menstruacije.

4. Promene raspoloženja.

Žene prijavljuju promene raspoloženja tokom perimenopauze. Ove promene ih često podsećaju na PMS. Neke žene doživljavaju poremećaje raspoloženja kao što su depresija ili anksioznost nakon menopauze.

5. Problemi sa spavanjem.

Čak i bez vrućine i noćnog znojenja, promene nivoa estrogena mogu poremetiti vaše prirodne obrasce spavanja. Problemi sa spavanjem takođe mogu dovesti do poremećaja raspoloženja , a mogu biti barem delimično krivi za probleme sa pamćenjem kod nekih žena.

6. Migrena.

Promene u nivou estrogena mogu izazvati napade migrene pre i posle menopauze. Nasuprot tome, ako ste imali migrene pre nego što ste ušli u perimenopauzu, migrene mogu nestati nakon menopauze.

7. Bol.

Gubitak estrogena takođe može dovesti do bolova u zglobovima. Bol se može javiti bilo gde u telu i obično se javlja nakon menopauze.

8. Genitourinarni menopauzalni sindrom (GSM).

GSM se ponekad naziva vaginalna atrofija i ima tendenciju da se sporo razvija tokom godina nakon menopauze. To može dovesti do suvoće vagine, problema sa bešikom i promena u libidu. To je uobičajeno i može se i treba lečiti. Ako se ne leči, može nastaviti da se pogoršava nekoliko godina nakon menopauze.

9. Gubitak gustine kostiju.

Tihi simptomi gubitka estrogena počinju godinama nakon menopauze. Gubitak kostiju, ili osteoporoza, može dovesti do preloma. Prelomi kod žena starijih od 50 godina mogu biti iscrpljujući. Zbog toga je važno preduzeti korake da sprečite gubitak gustine kostiju. Preporučuje se DEKSA, skeniranje za merenje gustine kostiju.

10. Povećan rizik od srčanih bolesti.

Čak i ako nemate očigledne simptome, rizik od srčanih bolesti se povećava nakon menopauze. Važno je da idete na redovne preglede, jedete zdravu hranu, redovno vežbate i pazite na nivo holesterola u godinama nakon menopauze.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!