Kako Lifestyle Medicina može sprečiti sagorevanje – „burn out“ kod zdravstvenih radnika

od strane

avg 28, 2023

Burnout sindrom je stanje mentalne, emocionalne i fizičke ispcrpljenosti koje je prouzrokovano dugotrajnim i intenzivnim stresom.
Problem sagorevanja među zdravstvenim radnicima sve je veći problem, pogađa značajan broj praktičara i pridonosi nedostatku doktora i drugih zdravstvenih radnika.

Međutim, važna nova istraživačka studija koju je proveo ACLM objavljena u American Journal of Health Promotion naglašava potencijal medicine načina života za upravljanje i smanjenje sindroma sagorevanja među zdravstvenim radnicima.

Pozitivan uticaj Lifestyle Medicine

Od 482 člana American College of Lifestyle Medicine (ACLM) ispitanih za studiju, 90% ispitanika izjavilo je da je integracija lifestyle medicine u njihovu medicinsku praksu pozitivno uticala na njihovo profesionalno zadovoljstvo. Objavili su značajna poboljšanja u ishodima pacijenata, povećanom zadovoljstvu pacijenata i razvoju smislenijih odnosa doktor-pacijent kao ključne prednosti medicine načina života.

Veza između Lifestyle medicine i smanjenja sagorevanja

Studija je otkrila značajnu povezanost između uključivanja lekova za način života i smanjene sagorevanja među zdravstvenim radnicima. Utvrđeno je da oni koji su se opsežnije bavili medicinom životnog stila (učenje i treniranje) imaju 43% manje šanse da dožive sagorevanje.

Hitna potreba za rešavanjem problema sagorevanja zdravstvenih radnika

Sagorevanje među zdravstvenim radnicima dosegao je alarmantan stepen.

Razumijevanje Lifestyle medicine

Medicina načina života specijalizirano je područje koje se fokusira na korišćenje terapijskih intervencija vezanih uz način života kao primarni pristup lečenju hroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2… Uključivanjem promena načina života temeljenih na dokazima kao što je usvajanje obrasca ishrane celovitom hranom s dominantnim biljem, uključivanje u redovnu telesnu aktivnost, davanje prioriteta obnavljajućem snu, uspešno upravljanje stresom, izbjegavanje rizičnih supstanci i poticanje pozitivnih društvenih veza, praktičari medicine stila života nastoje lečiti. Uz to, medicina načina života nudi uspešne preventivne strategije.

Prednosti Lifestyle medicine za zdravstvene radnike

Studija je rasvetlila iskustva zdravstvenih radnika koji su prihvatili medicinu načina života u svojim životima i praksi. Objavili su da im je medicina načina života omogućila holistički pristup pacijentima, uključujući emocionalne aspekte uz fizičke tegobe. Mnogi su izrazili radost, smisao i zahvalnost u svom profesionalnom radu, naglašavajući osobno ispunjenje koje medicina životnog stila može pružiti.

Briga o sebi i promene načina života

Uključivanje promena stila života u sopstvene živote pokazalo se ključnim faktorom u smanjenju sagorevanja među zdravstvenim radnicima. Doktori koji su povećali telesnu aktivnost, usvojili pretežito biljni obrazac ishrane ili primenili uspešne tehnike upravljanja stresom prijavili su značajna poboljšanja sopstvenog blagostanja.

Oglas za kurs dobrobiti doktora i zdravstvenih radnika

Podrška zdravstvenim radnicima

Kako bi podržao zdravstvene radnike u postizanju i održavanju zdravih stilova života, ACLM nudi namenski kurs za dobrobit doktora i zdravstvenih radnika . Ovaj kurs oprema pojedince alatima za iskorišćavanje njihovih sopstvenih snaga, poboljšanje kulture radnog mesta i podsticanje pozitivnih interakcija s pacijentima.

Zaključak

Problem sagorevanja među zdravstvenim radnicima zahteva pažnju i uspešna rešenja za očuvanje njihove dobrobiti i osiguravanje visokokvalitetne pomoći za pacijente. Integracija medicine načina života pojavljuje se kao pristup koji obećava, nudeći zdravstvenim radnicima sredstva za prevenciju i upravljanje sagorevanjem, povećanje njihovog profesionalnog zadovoljstva i uspostavljanje dubljih veza s pacijentima. Prihvatanjem načela medicine životnog stila, zdravstveni radnici mogu negovati ispunjavajuću i održivu karijeru unutar zdravstvene industrije.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!