Starost je samo broj: Pilates u zlatnim godinama

od strane

sep 3, 2023

Ako ste se ikada zapitali da li je pilates prikladan za vas dok krećete u svoje zlatne godine, uveravam vas: godine su samo broj, a pilates može biti ključ za otključavanje potpuno novog poglavlja živopisnog života.

Koncept „dob je samo broj“ postao je očigledan kroz lično iskustvo i zapažanja. Pre pandemije, lično sam predavala časove pilatesa za dve različite grupe: klijente od 20 do 45 godina u lokalnom studiju za pilates i starije od 55 i više godina u specijalizovanom centru za starije osobe.

Uprkos oštrom kontrastu sa godinama, primetila sam izuzetan fenomen. Predavala bih grupni čas za mlađe klijente studija, a zatim bih održavala potpuno isti izazovni čas svojim starijim polaznicima. na moje čuđenje, ovi seniori ne samo da su prihvatili vežbe sa entuzijazmom, već su i pokazali nivo veštine koji je učinio da vežbe pilatesa izgledaju bez napora.

Promena je neizbežna

Kako starimo, možemo očekivati neke promene u našim telima. Kao i sa svim stvarima u životu, promena je neizbežna, a to se odnosi i na naša tela. Imamo mnogo godišnjih doba u kojima se naša tela menjaju i trebalo bi da prihvatimo te promene, a ne da se borimo protiv njih.

Međutim, očekivanje da bolovi budu standard u vašem svakodnevnom životu dok se približavate svojim zlatnim godinama ne bi trebalo da bude slučaj. Želim da osporim pogrešno shvatanje da je bol neizbežna posledica procesa starenja.

Od ključne je važnosti da razotkrijemo ovaj mit i usmerimo našu pažnju ka perspektivi sa više informacija. Zbog toga verujem da se naša tela menjaju kako starimo, a to se odnosi i na naše vežbe. Usmeravajući svoje napore ka usvajanju odgovarajućih režima vežbanja kao što je pilates, koji uključuju ključne elemente kao što su pokretljivost, funkcionalno kretanje, vežbe sa opterećenjem i trening ravnoteže, možete pozitivno uticati na svoj put starenja i ublažiti pojavu bola.

Vrste vežbi

Ciljana pokretljivost poboljšava fleksibilnost zglobova i opseg pokreta, osiguravajući da vaše telo ostane agilno i prilagodljivo. Uključivanje funkcionalnih pokreta u vašu rutinu vežbanja će kultivisati snagu i izdržljivost što se direktno prenosi u vaše svakodnevne aktivnosti i zadatke.

Vežbe sa opterećenjem, s druge strane, pomažu u održavanju gustine kostiju i sprečavanju pojave osteoporoze, zajednička briga starije populacije. Konačno, vežbanje ravnoteže ne samo da poboljšava vašu stabilnost i koordinaciju, već i smanjuje rizik od padova, što značajno doprinosi povredama među starijim osobama.

Kada dizajniram svoje časove pilatesa, oni se fokusiraju na sve gore navedeno – mobilnost, funkcionalno kretanje, vežbe nošenja težine sa malim uticajem i rad na ravnoteži. Veoma vodim računa o tome da moji časovi pilatesa budu bezbedni i efikasni dok istovremeno smanjujem uticaj na vaše zglobove.

Budite proaktivni. Čvrsto verujem da će uključivanje odgovarajućih vežbi pilatesa u vaše zlatne godine poboljšati vaš život u godinama koje dolaze.

Usvajanjem ovog sveobuhvatnog pristupa vežbanju, možete proaktivno prihvatiti proces starenja i graciozno se kretati kroz godine, doživljavajući poboljšano opšte blagostanje i značajno smanjenje bola. Imperativ je prepoznati da godine ne bi trebalo da nas ograničavaju na život pun nelagode, već nas osnažuju da živimo vitalno i otporno.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!