10 principa intuitivnog hranjenja

od strane

sep 13, 2023

1. Odbacite mentalitet dijete

Izbacite knjige o dijetama i članke iz časopisa koji vam nude lažnu nadu da ćete brzo, lako i trajno izgubiti težinu. Naljutite se na kulturu ishrane koja promiče mršavljenje i laži koje su vas dovele do toga da se osećate kao da ste neuspešni svaki put kad nova dijeta prestane da deluje i vi ponovo dobijete svu težinu. Ako dopustite da tinja čak i mala nada da nova i bolja dijeta ili plan ishrane možda vrebaju iza ugla, to će vas sprečiti da budete slobodni ponovo u otkrivanju intuitivnog hranjenja.

2. Poštujte svoju glad

Održavajte svoje telo biološki hranjenim odgovarajućom energijom i ugljen hidratima. U protivnom možete izazvati iskonski nagon za prejedanjem. Kad jednom dođete do trenutka preterane gladi, sve namere umerenog, svesnog jedenja su prolazne i nebitne. Naučiti poštovati ovaj prvi biološki signal postavlja znak za ponovnu izgradnju poverenja u sebe i u hranu.

3. Pomirite se s hranom

Nazvati primirje; zaustavite borbu za hranu! Dajte sebi bezuvetno dopuštenje da jedete. Ako sami sebi kažete da ne možete ili ne biste trebali da jedete određenu hranu, to može dovesti do intenzivnog osećaja uskraćenosti koji se pretvara u nekontrolisane žudnje i, često, prejedanje. Kada se konačno “prepustite” zabranjenoj hrani, jedenje će se doživljavati takvim intenzitetom da obično rezultira prejedanjem na Poslednjoj večeri i neodoljivim osećajem krivice.

4. Izazovite policiju za hranu

Glasno zavrištite ne mislima u svojoj glavi koje govore da ste “dobri” jer jedete minimalno kalorija ili “loši” jer ste pojeli komad čokoladne torte. Policija za hranu prati nerazumna pravila koja je stvorila kultura ishrane. Policijska stanica smeštena je duboko u vašoj psihi, a njen zvučnik izvikuje negativne reči, beznadne fraze i optužnice koje izazivaju krivicu. Oterati policiju za hranu ključni je korak u povratku intuitivnoj ishrani.

5. Otkrijte faktor zadovoljstva

Japanci imaju mudrosti da zadržei zadovoljstvo kao jedan od svojih ciljeva zdravog života. U našoj prisili da se pridržavamo kulture ishrane, često zanemarujemo jedan od najosnovnijih darova postojanja – užitak i zadovoljstvo koji se mogu pronaći u iskustvu ishrane. Kada jedete ono što stvarno želite, u okruženju koje primamljivo, zadovoljstvo koje dobijate biće snažna sila koja će vam pomoći da se osećate zadovoljnima. Omogućavajući sebi ovo iskustvo, otkrit ćete da je potrebno upravo onoliko hrane koliko vam je potrebno da odlučite da vam je “dosta”.

6. Osetite svoju sitost

Kako biste poštovali svoju sitost, morate verovati da ćete sebi dati hranu koju želite. Slušajte telesne signale koji vam govore da više niste gladni. Posmatrajte znakove koji pokazuju da ste ugodno siti. Zastanite usred jela i zapitajte se kakav je ukus hrane i koji je vaš trenutni stepen gladi.

7. Nosite se sa svojim emocijama ljubaznošću

Prvo, shvatite da ograničenje hrane, i fizičko i mentalno, može, samo po sebi, izazvati gubitak kontrole, što se može činiti kao emocionalno jedenje. Pronađite ljubazne načine da utešite, negujete, odvratite pažnju i rešite svoje probleme. Teskoba, usamljenost, dosada i ljutnja su emocije koje svi doživljavamo tokom života. Svaki ima svoj okidač, a svaki ima svoje smirenje. Hrana neće popraviti nijedan od ovih osećaja. Može kratkoročno utešiti, odvratiti pažnju od boli ili vas čak umrtviti. Ali hrana neće rešiti problem. Ako ništa drugo, ako jedete zbog emocionalne gladi, možete se dugoročno samo pogoršati. Na kraju ćete morati da se pozabavite izvorom emocija.

8. Poštujte svoje telo

Prihvatite svoj genetski nacrt. Baš kao što osoba s brojem cipela osam ne bi očekivala da će se realno ugurati u broj šest, jednako je uzaludno (i neugodno) imati slična očekivanja o veličini tela. Ali uglavnom, poštujte svoje telo kako biste se bolje osećali o tome ko ste. Teško je odbaciti mentalitet ishrane ako ste nerealni i preterano kritični prema veličini ili obliku svog tela. Sva tela zaslužuju dostojanstvo.

9. Kretanje—osetite razliku

Zaboravite militantnu vežbu. Samo se aktivirajte i osetite razliku. Preusmerite svoj fokus na to kako se osećate dok pomerate telo, a ne na učinak vežbanja sagorevanja kalorija. Ako se usredsredite na to kako se osećate nakon vežbanja, na primer napunjeni energijom, to može napraviti razliku između otkotrljanja iz kreveta i brze jutarnje šetnje ili uključivanja alarma za odgađanje ustajanja.

10. Poštujte svoje zdravlje—blaga ishrana

Odaberite hranu koja poštuje vaše zdravlje i ukusne pupoljke, a pritom se osećate dobro. Zapamtite da ne morate da jedete savršeno da biste bili zdravi. Nećete iznenada postati nezdravi, od jednog međuobroka, jednog obroka ili jednog dana jela. Važno je šta jedete dosledno tokom vremena. Napredak je ono što se računa, a ne savršenstvo.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!