Zašto jedemo previše?

od strane

okt 16, 2023

Bilo da ste odjednom siti ili ste iznenađeni što ste došli do dna kese sa grickalicama.., možda ste se zapitali: Zašto sam jeo previše? Vaša prva sklonost može biti da krivite sebe za nedostatak „samokontrole“.
Budite ljubazni prema sebi. Dok lični izbor igra ulogu u tome koliko jedemo, prejedanje je obično rezultat više faktora, kako unutar nas tako i izvan nas.
Upoznajte neke od njih i saznajte kako da sledeći put izbegnete da jedete više nego što je potrebno vašem telu.

1. Studija o ishrani pokazuje da jedenje dok obavljate drugu aktivnost, kao što je rad za stolom, gledanje televizije ili vožnja, može dovesti do toga da jedete više nego što mislite. Sedite na stolicu u kuhinji, prostoriju za odmor, negde drugde gde možete pobeći od ometanja svakog obroka i uključiti svoja čula u trenutku.

2. Prebrzo jedenje
Često povezano sa ishranom , prebrzo jedenje može dovesti do toga da jedete preko granice kada ste siti. Da biste svom mozgu dali vremena da primi poruku od stomaka da ste siti (20 minuta), trebalo bi da merite tempo dok jedete. Pokušajte da spustite viljušku između zalogaja i snimite sebe kako jedete: to će vas dovesti u dobro raspoloženje tako što ćete zadovoljiti glad.

3. Povlačenje
Mnoga deca će od vas tražiti da neku od njihovih omiljenih namirnica stavite na listu „ne”. Iako bi možda bilo pametno smanjiti neke poslastice, odricanje od nekih od vaših omiljenih poslastica obično ima jedan rezultat: sledeći put ćete jesti previše. Umesto toga, postavite ograničenja na hranu koja izaziva. Ako znate da je teško pojesti samo jedan komad čokolade, pridržavajte se pravila: jedite samo kvalitetnu čokoladu koju kupujete samo jednom mesečno.

4. Vaša osećanja
Ponekad zaboravljamo da je uloga hrane da hrani naše telo, a ne naša osećanja. Zapamtite da dobra ishrana nudi dugoročne koristi od trenutnog zadovoljstva. Proslavite svoj trijumf, utešite se ili vodite računa o svom blagostanju baveći se neprehrambenim aktivnostima. Kada su emocije jake, emocionalna ishrana može lako dovesti do prejedanja. Čestitajte sebi na unapređenju tako što ćete provesti opuštajuće popodne sa prijateljima ili pozovite voljenu osobu kada vam je loše.

5. Nekontrolisani stres
Hronični stres može povećati oslobađanje hormona kortizola u vašem telu, što povećava vaš apetit i uzrokuje da žudite za hranom bogatom mastima i šećerom. Ako napravite zalihe, ne samo da biste se mogli prejedati, već biste se mogli suočiti i sa drugim zdravstvenim problemima, od glavobolje do problema sa spavanjem i još mnogo toga. Koristite strategije upravljanja stresom da kontrolišete napetost i prejedanje.

6. Veličine porcija
Kada pogledamo porcije hrane u restoranima i prodavnicama, ne čudi što jedemo više nego ranije. Na primer, 1950-ih, prosečan mafin je bio težak oko 90g ,danas će verovatno biti bliže 200g, duplo više. Probajte da prepolovite porciju pre nego što uzmete prvi zalogaj.

7. Preskakanje obroka
Da li ste ikada preskočili doručak i pojeli previše za ručak? Kada nam je nivo šećera u krvi nizak, jedemo više nego što nam je potrebno – ovo je nuspojava preskakanja obroka. Jedite tri mala obroka – najbolje šest malih obroka dnevno – da biste održali stabilan nivo šećera u krvi i izbegli preteranu glad.

8. Klub čistih tanjira
Mnogi od nas su naučili da jedu dok se hrana ispred nas ne isprazni, a ne kada se osećamo siti. Ako ste još navikli na to, dozvolite sebi u početku skromnu količinu hrane. Ako ste zaista gladni, uvek možete da se vratite po još, ali možda ćete otkriti da vam je zapravo potrebno mnogo manje nego obično.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!