Da li je u pitanju prehlada ili respiratorni sincicijalni virus (RSV)?

od strane

okt 3, 2023

RSV bi mogao da liči na običnu prehladu. Oba se virusa prenose kašljanjem, kijanjem i kontaminiranim površinama poput kvaka na vratima. Kod zdravih odraslih, simptomi oba virusa obično su blagi i uključuju curenje nosa, glavobolju, bol u grlu ili blagu temperaturu.

Kako možete da razlikujete da li imate prehladu ili RSV? Evo 3 znaka na koje treba obratiti pažnju:
1. Imate šištanje pri disanju. Zviždanje pri disanju naziva se šištanje. To je čest simptom RSV-a, ali je manje verovatno da će se pojaviti kod blage prehlade. Ako je šištanje, posebno ako imate problema sa disanjem, odmah se obratite zdravstvenom stručnjaku.
2. Vaši simptomi se pogoršavaju. I RSV i prehlade obično traju nedelju ili dve. Ali ako se vaši simptomi umesto poboljšanja pogoršavaju tokom vremena, verovatno je više verovatno da imate RSV.
3. Zdravstveni stručnjak treba da potvrdi dijagnozu. Krvni test ili bris iz usne šupljine mogu potvrditi da li imate RSV. Vaš doktor može odlučiti da uradi ovaj test ako se vaši simptomi ne poboljšavaju.

RSV ili prehlada: Zašto je važno

RSV može dovesti do ozbiljnih infekcija pluća kod nekih ljudi, posebno kod odraslih starijih od 65 godina ili onih sa srčanim, plućnim ili problemima sa imunim sistemom. Zato je važno pratiti ozbiljne simptome. Ako se vaš kašalj pogorša, imate problema sa disanjem ili vam koža izgleda plavo ili sivo, odmah potražite medicinsku pomoć.
Ali ako ste zdrava odrasla osoba i imate blage simptome, prehladu i RSV tretiraćete na isti način. U oba slučaja treba izbegavati boravak u blizini dece, starijih osoba i drugih ljudi koji su podložni ozbiljnijim slučajevima ili komplikacijama ovih virusa.
Preporučuje se ista samopomoć za oba stanja:
– Morate što više da se odmarate.
– Pijte puno tečnosti.
– Uzimajte acetaminofen (Tylenol ili druge analgetike) po potrebi.

Ako imate simptome, trebali biste zaštititi druge tako što ćete često prati ruke, čistiti zajedničke površine i pokrivati usta i nos kad kijate ili kašljete. Ove smernice važe bez obzira na to da li imate prehladu ili RSV.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!