5 uzroka išijasa

od strane

sep 12, 2023

Išijas zapravo nije zdravstveno stanje; to je simptom, i to pogrešno nazvan simptom. Išijas se odnosi na simptome bola u zadnjici, butini i nozi, ali može da se javlja iz različitih razloga. Išijas dobija svoje ime od išijatičnog živca, najvećeg živca u telu.

Postoji po jedan išijatični živac sa svake strane tela. Svaki živac se proteže kroz zadnjicu i niz nogu sve do stopala i prstiju. Ipak, najčešći uzroci išijasa obično ne uključuju direktnu povredu samog išijatičnog živca, već više povrede nerva više u kičmi koji se spajaju kako bi formirali išijatični živac.

Pravilan tretman išijasa zavisi od uzroka, kao što su diskus hernija, povreda ili stisnut išijatični živac u zadnjici. Išijas se takođe može javiti u kasnoj trudnoći, jer ligamenti postaju opušteniji, a rastući fetus indirektno pritiska na išijatični živac.

Za većinu ljudi, kućna nega može biti sve što vam je potrebno. Čak i ako ne znate šta uzrokuje vaš išijas, možete preduzeti korake da ublažite bol kod kuće. Na primer:

Kretanje – Nekoliko dana odmora je u redu, ali idealno je da se što više krećete što je pre moguće. Ako primetite da se bol pogoršava tokom kretanja, najbolje je da posetite lekara i razgovarate o tome šta se dešava.

Led i toplota – Led je koristan u prvoj nedelji. Nakon toga, primena toplote može pomoći.

Preparati za ublažavanje bolova koji se mogu kupiti bez recepta: Ne prekoračujte preporučenu dozu.

Iako se većina slučajeva išijasa poboljšava sama od sebe, ponekad je mudro posetiti lekara kako biste bili sigurni da vaš bol nema ozbiljniji uzrok.

Poseta lekaru je neophodna ako:

  • imate manje od 20 godina ili više od 55 i prvi put imate išijas
  • vaši simptomi su ozbiljni
  • imate slabost u nozi ili stopalu
  • imate temperaturu pored bola.
  • imate istoriju raka

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!