Crno vino i resveratrol: Dobri za vaše srce?

od strane

sep 3, 2023

Resveratrol bi mogao biti ključni sastojak koji crveno vino čini zdravim srcem. – Osoblje klinike Mayo.

Crno vino, u umerenim količinama, dugo se smatralo zdravim za srce. Alkohol i određene supstancei u crnom vinu koje se nazivaju antioksidansi mogu pomoći u sprečavanju bolesti koronarnih arterija, stanja koje dovodi do srčanog udara.

Antioksidansi u crnom vinu mogu povećati stepen holesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL) (“dobrog” holesterola) i zaštititi od nakupljanja holesterola.
Zdravstveni radnici ne preporučuju da počnete da pijete alkohol za dobrobit srca, posebno ako imate porodičnu istoriju poremećaja konzumiranja alkohola. Previše alkohola može imati mnogo štetnih uticaja na telo.

Ali ako već uživate u čaši crnog vina uz večernji obrok, umereno pijenje može poboljšati zdravlje vašeg srca.

Kako je crveno vino zdravo za srce?

Antioksidansi u crnom vinu zvani polifenoli mogu pomoći u zaštiti sluznice krvnih žila u srcu. Polifenol koji se zove resveratrol je jedna od supstanci u crnom vinu koja je privukla pažnju zbog svojih zdravstvenih prednosti.

Resveratrol u crnom vinu

Resveratrol može sprečiti oštećenje krvnih sudova, smanjiti holesterol lipoproteina niske gustoće (LDL) (“loš” kolesterol) i sprečiti krvne ugruške.
Međutim, studije o resveratrolu su mešovite. Neka istraživanja pokazuju da bi resveratrol mogao biti povezan s manjim rizikom od upale i zgrušavanja krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ali druge studije nisu otkrile nikakve koristi od resveratrola u prevenciji bolesti srca.
Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo smanjuje li resveratrol rizik od upale i zgrušavanja krvi.

Resveratrol u grožđu, suplementima i drugoj hrani

Resveratrol u crnom vinu dolazi iz kožice grožđa koje se koristi za proizvodnju vina. Budući da crno vino fermentira s kožicom grožđa duže nego belo vino, crno vino sadrži više resveratrola.

Jednostavno jedenje grožđa ili pijenje soka od grožđa, može biti način da dobijete resveratrol bez pijenja alkohola. Crveni i ljubičasti sokovi od grožđa mogu imati iste dobrobiti za srce kao crveno vino.

Kikiriki, borovnice i brusnice takođe sadrže nešto resveratrola. Još nije poznato koliko bi jedenje grožđa ili druge hrane moglo biti korisno u poređenju sa pijenjem crnog vina kada je reč o zdravlju srca. Količina resveratrola u hrani i crnom vinu može da varira.

Dostupni su i suplementi s resveratrolom. Međutim, nuspojave su neizvesne i istraživanje sugerira da telo ne može da apsorbuje veliku količinu resveratrola u dodacima.

Kako alkohol može pomoći srcu?

Još uvek nema jasnih dokaza da pivo, belo vino ili liker nisu ništa bolji od crnog vina za zdravlje srca.

Razne studije su pokazale da umerene količine svih vrsta alkohola blagotvorno deluju na srce, a ne samo alkohol koji se nalazi u crnom vinu. Smatra se da alkohol:
Povisuje HDL holesterol (“dobar” kolesterol)

Smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka

Pomaže u sprečavanju oštećenja arterija uzrokovanih visokim stepenom LDL holesterola (“lošeg” holesterola)

Može poboljšati funkciju sloja stanica koje oblažu krvne sudove

Potencijalne koristi crnog vina i drugih alkoholnih pića za zdravlje srca nastavljaju da se proučavaju. Čini se da oni koji piju umerene količine alkohola, uključujući crno vino, imaju manji rizik od srčanih bolesti.

Međutim, važno je razumeti da studije koje upoređuju umerene one koji piju, sa onima koji ne piju mogu promeniti dobrobiti umerenog pijenja jer oni koji ne piju možda već imaju zdravstvenih problema.

Potrebna su dodatna istraživanja pre nego što saznamo da li je crno vino bolje za srce od drugih oblika alkohola, poput piva ili žestokih pića.

Američko udruženje za srce i Nacionalni institut za srce, pluća i krv ne preporučuju da počnete da pijete alkohol samo kako biste sprečili srčane bolesti. Alkohol može izazvati zavisnost i može uzrokovati ili pogoršati druge zdravstvene probleme.

Konzumiranje previše alkohola povećava rizik od nesreće, nasilje i samoubistva, određene vrste raka, zastoj srca, visoki krvni pritisak, bolesti jetre i pankreasa, moždani udar, debljanje.

U potpunosti izbegavajte alkohol ako ste trudni, imate ličnu ili jaku porodičnu istoriju poremećaja upotrebe alkohola, imate bolest jetre ili pankreasa povezanu s konzumiranjem alkohola, imate slabo srce, uzimate određene lekove.

Ako imate pitanja o prednostima i rizicima alkohola, razgovarajte sa svojim doktorom o specifičnim preporukama za vas.

Ako već pijete crno vino, činite to umereno.

Za zdrave odrasle osobe to znači:

  • Do jedno piće dnevno za žene svih dobi.
  • Do jedno piće dnevno za muškarce starije od 65 godina.
  • Do dva pića dnevno za muškarce od 65 godina i mlađe. Granica za muškarce je viša jer su muškarci teži od žena i imaju više enzima koji metabolizuju alkohol.
  • Pijte umereno – ili nikako!

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!