Kako nedostatak sna može izazvati upalu

od strane

sep 12, 2023

Upala je prirodna reakcija tela na bolest i povredu. Kada dobijete respiratornu infekciju ili se posečete, vaš imunološki sistem aktivira bele krvne ćelije, koje zatim oslobađaju citokine i druge zapaljinske molekule koji napadaju iste i štite tkiva tela.

Kada je ova reakcija privremena, ona služi kao efikasan mehanizam odbrane. Ali kada upala ne prestaje, može doprineti razvoju bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara, raka i Alchajmerove bolesti.

Iako se ovi znaci upale mogu pripisati drugim faktorima – stresu, pušenju ili gojaznosti, na primer – sugeriraju da nedostatak sna igra ulogu u zapaljinskom procesu. I mogli bi pomoći da se objasni zašto ljudi koji loše spavaju imaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, među ostalim hroničnim stanjima.

Kako nedostatak sna doprinosi upali? Jedna teorija se fokusira na krvne sudove. Tokom sna, krvni pritisak opada i krvni sudovi se opuštaju. Kada je san ograničen, krvni pritisak ne opada kako bi trebalo, što bi moglo pokrenuti ćelije u zidovima krvnih sudova koje aktiviraju upalu.

Nedostatak sna takođe može promeniti sistem tela za reagovanje na stres.

Osim toga, manjak sna ometa normalno funkcionisanje sistema za “čišćenje” mozga, nazvanog glikmatski sistem (ne treba ga mešati sa limfnim sistemom u ostalom delu tela). U najdubljim fazama sna, cerebrospinalna tečnost struji kroz mozak, odstranjujući beta-amiloidni protein povezan sa oštećenjem moždanih ćelija.

Bez dobre noći sna, ovaj proces “čišćenja” je manje efikasan, što omogućava proteinu da se nakuplja – i upali da se razvija. Zatim se uspostavlja loš krug. Nakupljanje beta-amiloida u prednjem režnju mozga počinje da oštećuje dublji, ne-REM sporotalni san. Ovo oštećenje čini teže spavanje i otežava zadržavanje i konsolidaciju sećanja.

Samo jedna izgubljena noć sna može održavati nivo beta-amiloida višim nego obično.

Problem nije toliko loš san jedne noći, što možete nadoknaditi, već kumulativni obrazac gubitka sna, što dovodi do smanjenja strukturalne integritet, veličine i funkcije delova mozga kao što su talamus i hipokampus, koji su posebno osetljivi na oštećenje tokom ranih stadijuma Alchajmerove bolesti.

Poboljšanje sna

Kada se probudite ujutru, da li ste osveženi i spremni za akciju ili zgnječeni i loše raspoloženi? Za mnoge ljude, drugi scenario je suviše čest.

Najnovija istraživanja o snu, uključuju informacije o brojnim zdravstvenim stanjima i lekovima koji mogu ometati normalan san, kao i o lekovima na recept i bez recepta koji se koriste za lečenje poremećaja spavanja.

Najvažnije je da saznate šta možete da učinite kako biste dobili san koji vam je potreban za optimalno zdravlje, bezbednost i blagostanje.

Nemojte provoditi još jednu noć prevrćući se i okrećući se…

Dobijte kvalitetan san koji vašem telu treba!

Da li imate osećaj da se borite pola noći samo da biste dobili nekoliko sati sna, a onda se budite iscrpljeni? Niste sami. Procenjuje se da između 50 i 70 miliona Amerikanaca ima neki oblik poremećaja spavanja. I nije samo frustrirajuće – nedostatak sna može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje.

Nema razloga da propustite dobar noćni san. Stručnjaci MM Centra su kreirali Program za poboljšanje sna: Program za dobar noćni odmor, poseban izveštaj o zdravlju koji vam donosi najnovija istraživanja o nauci spavanja, kao i informacije koje su vam potrebne da zaspite brže, ostanete budni tokom cele noći i probudite se osveženi.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!