Kako postati fit

od strane

avg 28, 2023

Fizička aktivnost podrazumeva svaki pokret koji sagoreva kalorije – bilo da je to baštovanstvo, šetanje ili istezanje tokom pauze na poslu. Vežbanje je strukturirana, ponavljajuća forma fizičke aktivnosti koja poboljšava kondiciju – poput plivanja, vožnje bicikla, brze šetnje i podizanja tegova.

Svaka aktivnost koja uzrokuje sagorevanje kalorija je dobra. Ne morate postati vrhunski sportista, ali ćete imati koristi ako pronađete kreativne načine da se više krećete i manje sedite. Što ste aktivniji, to ćete sagorevati više kalorija i postati kondiciono fizički spremniji. Na primer, hodanje 4 milje za jedan sat će sagoreti oko 350 kalorija, dok trčanje 6 km za 30 minuta sagoreva oko 500 kalorija (tačni brojevi variraju prema dobi, polu, kondiciji i težini).

Ali šta ako ne volite trčanje ili niste u mogućnosti da to fizički izvedete? Morate uzeti u obzir šta je realistično za vas, imajući u vidu takva ograničenja kao što su raspored i zdravlje. Takođe ćete morati uskladiti intenzitet sa uživanjem. Ako ne uživate u onome što radite, verovatno nećete biti dosledni,a doslednost je ključ za dugoročno upravljanje težinom.

Još jedna greška u koju mnogi ljudi upadaju je preterivanje – rade previše brzo za svoj nivo kondicije. Nisu u mogućnosti da održe tako intenzivnu vežbu i brzo odustaju. Zapamtite, morate prvo naučiti hodati pre nego što počnete trčati!

Ako počinjete sa relativno niskim nivoom kondicije, polako povećavajte aktivnost i dozvolite da se vaša ukupna kondicija poboljša tokom mnogo meseci. Bolje je polako početi i postepeno povećavati napor i intenzitet. Još jedan razlog zašto ne treba previše brzo raditi, je izbegavanje povreda.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!