Kako praktikovati svesno jedenje na 10 načina?

od strane

avg 17, 2023

Kako praktikovati svesno jedenje?

Pokret svesne ishrane nedavno je zauzeo područje zdravlja, dobrobiti i ishrane. Ako želite da naučite kako upražnjavati svesnu ishranu na realan, održiv način, na pravom ste mestu.

Svrha svesnog hranjenja je da vas usmeri u skladu sa vašim telom i iskustvom obroka kako biste mogli donositi namerne izbore hrane na temelju onoga što vaše telo treba, što vi želite i prave količine ravnoteže između to dvoje.

Istraživanje je pokazalo da svesna ishrana može pomoći kod brojnih bolesti povezanih s hranom i ishranom. Na primer, može pomoći u lečenju poremećenih prehrambenih navika i pomoći pojedincima da postignu ciljeve vezane uz težinu.

KAKO PRAKTIKOVATI SVESNO JEDENJE NA 10 NAČINA

Nastavite da čitate, kako biste saznali naših 10 najboljih načina da već danas počnete svesno da jedete.

1. Jedite bez ometanja

To znači da nema telefona, nema TV-a, nema kompjutera i nema rada. Zvuči prilično strano, zar ne? Poremećeno jedenje danas je tako uobičajeno. To je deo naše kulture!
Kad sklonimo svu buku i svu gužvu koja je postala deo jela, zapravo samo jedemo. To vam omogućava da budete prisutniji i svesniji dok se negujete.

2. Jedite za stolom

Gde najčešće jedete? Jeste li primetili kako to utiče na vaš izbor hrane? Gde jedete može uticati na to koliko ćete pojesti, na to koliko ćete se nakon toga osećati zadovoljni i na vašu probavu.

Probajte da većinu svojih obroka i međuobroka za stolom i primetite koliko više možete iskusiti svoju hranu i povezati se sa svojim telom i učinkom koji ima na vaše prehrambene navike.

3. Usporite

Što brže nešto radimo, to je delotvornije, zar ne? Pa, ne u slučaju jedenja.

Kada jedemo premotavanjem unapred, upražnjavanje svesnosti gotovo je nemoguće.

Kada pažljivo jedete, važno je usporiti tempo jela. Napravite pauzu ili duboko udahnite između zalogaja, zatim u potpunosti sažvaćite i progutajte pre sledećeg zalogaja.

Usporavanje vašeg jedenja ne samo da vam pomaže da budete prisutniji, već takođe pomaže u promicanju osećaja sitosti, kao i optimalne probave.

4. Ne zaboravite disati

Stanite i udahnite!

Ovo je jedna od mojih omiljenih preporuka za klijente. Ako jednostavno zastanete 30 sekundi pre početka obroka kako biste duboko udahnuli, možete značajno povećati svoju svesnost.

Duboki udah može čak aktivirati parasimpatički nervni sistem kako bi vašem telu dao do znanja da ste u stanju opuštenosti. Nema potrebe za stresom i za letećim obrokom.

Ova jednostavna praksa može vam pomoći da budete prisutniji dok jedete, što će vam pomoći da budete svesni onoga što jedete, zašto jedete, koji su vaši znakovi gladi i da koristite svoja čula da uživate u hrani koju nameravate da pojedete.

Pomoći će vam da se usmerite prema onome što je najbolje za vas i vaše telo.

5. Razmišljajte o jelu dok jedete

Zvuči tako jednostavno, zar ne? Ipak, nije baš uobičajeno.

Kada razmišljamo o tome šta nam se dešava kasnije tog dana, šta ćemo da jedemo za sledeći obrok i stresnom razgovoru koji smo vodili ranije tog dana, nema šanse da jedemo svesno.

Pre nego što shvatite obrok je gotov, a vi ste ga jedva i okusili!

Odvojite trenutak za pauzu i iskusite svoju hranu. Kakvog je ukusa? Kako izgleda? Šta ti se sviđa kod tog obroka? Šta biste promenili sledeći put kada budete imali taj obrok?

Aktivno razmišljanje o svom obroku omogućava vam da upražnjavate svesno jedenje.

6. Pripremite sopstvene obroke

Ne kažem da trebate jesti samo obroke koje ste sami pripremili kod kuće, to nije realno. Ko ne voli ukusan obrok napolju?

Ali ono što govorim je da sami pripremate svoje obroke kada možete. Kada provodite vreme kuvajući, seckajući, pržeći, mirišući i gledajući kako se vaša hrana sprema, u stvarnosti ste prisiljeni biti svesni. To vas dovodi u raspoloženje za jelo.

Radi se o svesti i namernosti. Kuvanje hrane je divan način za to!

7. Uskladite se sa svojim znakovima gladi i sitosti!

O ovome puno razgovaramo, kako bismo praktikovali svesno jedenje, moramo slušati svoje telo.

Odvojite trenutak i zastanite pre jela, koliko ste gladni? Nakon obroka, osećate li se sitim?

Ignorisanje znakova gladi i sitosti jedan je od najčešćih načina bezočnog jedenja. To se uopšteno dešava kada jedemo u skladu s rasporedom ili ograničavamo veličinu porcija zbog dijete, detoksikacije ili čišćenja. Osluškivanje gladi i sitosti omogućava vam da više pazite na veličinu porcija i povećate sitost na kraju obroka.

8. Proverite svoj razlog za jelom

Kada ne jedemo pažljivo, možemo da jedemo kao rezultat nečega, što nema nikakve veze s glađu. Neki od najčešćih razloga su stres , emocije i okolni znakovi.

Ako proverite sebe pre jela, možete biti sigurni da stvarno jedete zato što želite da jedete, a ne zato što želite izbeći stres ili teskobu.

Ako osećate te emocije, moći ćete da rešite u skladu s tim, umesto da se oslanjate na hranu.

9. Vežbajte zahvalnost i uvažavanje

Kada cenimo ono što jedemo i sve što ulazi u obrok, svesniji smo i prisutniji u trenutku jela.

Razmislite o tome šta je bilo potrebno za pripremu obroka koji jedete, koliko je dobar ukus, koliko ste zahvalni što imate ovakav obrok.

Sve to usmerava fokus i pozornost na doživljaj obroka na pozitivan, svestan način.

10. Temeljno žvaćite

Iako je jednostavan, može napraviti veliku razliku u kontekstu svesne ishrane!

Kada ne prožvaćemo temeljno hranu, nemamo vremena biti prisutni tokom iskustva jedenja. Ostaje nam i loše probavljena hrana koja takođe može odvratiti pažnju od obroka.

Sledeći put kada imate obrok, aktivno razmišljajte o žvakanju i kladim se da ćete malo usporiti!

Slušajte svoje individualne želje, sviđanja i nesviđanja

Jedite ono što zaista želite, kada to želite.Ne želimo da jedemo zbog onoga što osećamo da bi trebali ili ne.

Što ste više usklađeni sa svojim individualnim željama, sviđanjima i nesviđanjima, to možete biti prisutniji i pažljiviji tokom iskustva jedenja.

Hrana je namenjena da se doživi i uživa u njoj, ona nije posao!

PRAKTIKUJTE PROMIŠLJENU ISHRANU VEĆ DANAS

Ako ste tek počeli da razmišljate o ishrani i želite da započnete već danas, moja je najbolja preporuka da izbegavate isprobavanje svega odjednom.

Svih ovih 10 načina za svesno jedenje su predivni ali započnite odabirom samo jednog ili dva za početak. To će vam omogućiti da integrišete ove nove navike s lakoćom, a ne da budete opterećeni time.

Jednom kad vam se nove navike počnu činiti kao druga priroda, kao da su ukorenjene u vašu svakodnevnu rutinu, možete dodati još jednu ili dve navike.

Nastavite na ovaj način dok ne stvorite sopstvenu individualnu praksu svesne ishrane!

Pažljiva metoda ishrane

Pažljiva ishrana pomogla je nebrojenim članovima MM Centra da postignu ravnotežu i održivost sa svojim prehrambenim navikama.

Naša metoda ih uči kako stvoriti ove navike svesnosti s lakoćom, a ne s naporom, sa užitkom, a ne sa nezadovoljstvom.

Već danas možete započeti svoje putovanje prema uravnoteženim prehrambenim navikama tako što ćete se već danas pridružiti metodi Mindful Nutrition, Majamayo Centra!

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!