Masti u dijetama: Kako napraviti zdrave izbore?

od strane

avg 27, 2023

Fokusirajte se na smanjenje masti u ishrani, uključujući zdrave vrste masti koje treba konzumirati i one koje treba izbegavati.

Vašem telu potrebna je određena količina masti kako bi normalno funkcionisalo. Mudro izaberite zdrave masti koje ćete konzumirati u svojoj ishrani, a zatim uživajte u njima – umereno.

Masti: Dobre i loše

Mononezasićene i polinezasićene masti su najbolji izbor. Potražite proizvode koji sadrže malo ili nimalo zasićenih masti i izbegavajte trans masti: i jedne i druge povećavaju nivo holesterola u krvi i mogu povećati rizik od srčanih oboljenja. Imajte na umu- da su sve masti, i dobre i loše, jako bogate kalorijama, tako da su redovno merenje i umerenost u ishrani ključni.

Dobre masti:

Mononezasićene masti se nalaze u maslinovom ulju, ulju repice, kikiriki ulju, kao i avokadu i većini orašastih plodova. Polinezasićene masti se nalaze u drugim biljnim uljima, kao što su ulje šafrana, kukuruza, suncokreta, soje, susama i pamuka. Omega 3 masti predstavljaju polinezasićene masti koje pomažu boljem funkcionisanju vaših ćelija u organizmu.

Loše masti:

Zasićene masti se nalaze u namirnicama životinjskog porekla, kao što su meso, živina, mast, žumanca i punomasni mlečni proizvodi, uključujući puter i sir. Takođe se nalaze u kakao puteru, kao i u kokosovom, palminom i drugim tropskim uljima, koji se koriste u zaslađivačima za kafu, krekerima i grickalicama, pečenim proizvodima i drugoj prerađenoj hrani.

Trans masti – koje su poznate i kao hidrogenizovana biljna ulja- nalaze se u stvrdnutim biljnim mastima, kao što su margarin i neke vrste povrća. Takođe, ove vrste masti zastupljene su i u raznim vrstama krekera, kolačića, torti, pita, peciva, kao i u bombonama, grickalicama i pomfritu…

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!