Šta je metabolički sindrom?

od strane

avg 28, 2023

Metabolički sindrom je grupa stanja koje zajedno povećavaju rizik od koronarne bolesti srca,dijabetesa, moždanog udara i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Metabolički sindrom se takođe naziva I sindrom insulinske rezistencije.

Možda imate metabolički sindrom ukoliko kod sebe prepoznate neka od sledećih stanja:

 • Veliki struk: Ovo se takođe naziva abdominalna gojaznost ili „imati oblik jabuke“. Višak masti u predelu stomaka je veći faktor rizika za srčana oboljenja nego višak masti u drugim delovima tela.
 • Visok krvni pritisak: Ako vaš krvni pritisak raste i ostane visok duže vreme, može oštetiti vaše srce i krvne sudove. Visok krvni pritisak takođe može prouzrokovati nakupljanje plaka, voštane supstance, u vašim arterijama. Plak može izazvati bolesti srca i krvnih sudova kao što su srčani udar ili moždani udar.
 • Visok nivo šećera u krvi spoljna veza: Ovo može oštetiti vaše krvne sudove i povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Krvni ugrušci mogu izazvati bolesti srca i krvnih sudova.
 • Visoki trigliceridi u krvi: Trigliceridi su vrsta masti koja se nalazi u vašoj krvi. Visoki nivoi triglicerida mogu povećati vaše nivoe LDL holesterola, koji se ponekad naziva lošim holesterolom. Ovo povećava rizik od srčanih bolesti.
 • Nizak HDL holesterol, koji se ponekad naziva i dobar holesterol: Nivo holesterola u krvi je važan za zdravlje srca. „Dobar“ HDL holesterol može pomoći u uklanjanju „lošeg“ LDL holesterola iz vaših krvnih sudova. „Loš“ LDL holesterol može izazvati nakupljanje plaka u vašim krvnim sudovima.

Metabolički sindrom je čest. Otprilike 1 od 3 odrasle osobe ima metabolički sindrom. Dobra vest je da se to uglavnom može sprečiti. Poznavanje faktora rizika i promena zdravog načina života mogu vam pomoći da smanjite šanse za razvoj metaboličkog sindroma ili zdravstvenih problema koji on može izazvati.

Uzroci i faktori rizika

Metabolički sindrom ima nekoliko uzroka, koji medjusobno utiču jedan na drugi. Možete kontrolisati neke od ovih uzroka, kao što su ishrana i nivoi fizičke aktivnosti. Drugi uzroci, kao što su vaše godine i vaši geni, ne mogu se kontrolisati.

Šta uzrokuje metabolički sindrom?

Težina osobe je glavni uzrok metaboličkog sindroma. Masne ćelije, posebno u stomaku, mogu podići nivoe hemikalija koje se nazivaju slobodne masne kiseline. Slobodne masne kiseline mogu podići nivoe drugih hemikalija i hormona koji utiču na način na koji vaše telo kontroliše nivo šećera u krvi.

Vaše telo možda neće dobro reagovati na insulin, hormon koji kontroliše koliko šećera vaši mišići i organi apsorbuju iz krvi. Ovo se zove insulinska rezistencija.

Slobodne masne kiseline i insulinska rezistencija mogu povećati vaš „loš“ LDL holesterol i sniziti „dobri“ HDL holesterol. Insulinska rezistencija takođe može povećati vaš krvni pritisak i nivoe triglicerida u krvi.

Takođe, ćelije iz vašeg imunološkog sistema mogu uzrokovati da vaše dodatne masne ćelije proizvode hemikalije koje povećavaju upalu u vašem telu. Ova upala može prouzrokovati nakupljanje plaka, voštane supstance u vašim krvnim sudovima. Plak se može odlomiti i blokirati vaše krvne sudove. Sama upala takođe uzrokuje insulinsku rezistenciju, visok krvni pritisak i bolesti srca i krvnih sudova.

Šta povećava rizik od metaboličkog sindroma?

Na rizik od metaboličkog sindroma utiču neke stvari koje možete da kontrolišete, kao što su vaše životne navike, i neke koje ne možete da kontrolišete, kao što su vaše godine ili porodična istorija.

Faktori rizika koje možete kontrolisati

 • Životne navike. Sledeće životne navike mogu povećati rizik od metaboličkog sindroma:
  • Biti neaktivan
  • Nezdrava ishrana i velike porcije
  • Nemate dovoljno kvalitetnog sna, što pomaže u kontroli kako vaše telo apsorbuje hranljive materije iz hrane koju jedete
  • Pušenje i unos puno alkohola
  • Tokom trudnoće, ove navike mogu povećati rizik od metaboličkog sindroma kod vašeg deteta kasnije u životu.
  • Zanimanje: Radnici u smenama imaju veći rizik od metaboličkog sindroma jer često imaju cirkadijalne satove koji nisu usklađeni sa okruženjem. Ovo može izazvati probleme sa načinom na koji vaše telo apsorbuje hranljive materije iz hrane.

Faktori rizika koje možda nećete moći da kontrolišete

 • Starost: Vaš rizik od metaboličkog sindroma se povećava kako starite.
 • Životna sredina: Nizak socioekonomski status može dovesti do nezdrave ishrane i neaktivnog načina života i može uzrokovati da ne spavate dovoljno (nedostatak sna).
 • Porodična istorija i genetika: Vaši geni mogu uticati na vašu težinu ili na to kako vaše telo reaguje na insulin. Imate veći rizik od metaboličkog sindroma ako je u vašoj porodici postojao slučaj dijabetesa, metaboličkog sindroma ili bilo koji od njegovih faktora rizika.
 • Druga medicinska stanja: Sledeći zdravstveni uslovi mogu povećati rizik od metaboličkog sindroma.
  • Prekomerna težina i gojaznost su glavni faktori rizika za metabolički sindrom jer mogu da podignu „loš“ LDL holesterol, trigliceride u krvi i krvni pritisak i snize „dobar“ HDL holesterol. Prekomerna težina i gojaznost tokom trudnoće mogu povećati rizik od metaboličkog sindroma kod vašeg deteta. Kod novorođenčadi, niska porođajna težina i brzo povećanje telesne težine nakon rođenja mogu povećati rizik od metaboličkog sindroma kasnije u životu
  • Spoljašnja veza Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje uzrokuje da na jajnicima rastu vrećice ispunjene tečnošću koje se nazivaju ciste. Promene hormona koje izazivaju PCOS takođe mogu dovesti do toga da imate veći obim struka, visok
   nivo šećera u krvi, visok nivo triglicerida i nizak nivo „dobrog“ HDL holesterola.
  • Problemi sa imunološkim sistemom mogu izazvati neke kožne bolesti kao što je psorijaza, koje povećavaju rizik. Određeni tretmani raka koji utiču na vaš imuni sistem takođe mogu povećati rizik.
  • Problemi sa spavanjem, uključujući nedovoljno sna (nedostatak sna), poremećaji cirkadijalnog ritma i apneja za vrijeme spavanja, mogu povećati vaš rizik.
  • Neki lekovi koji se koriste za lečenje alergija, bipolarnog poremećaja, depresije, HIV-a i šizofrenije takođe povećavaju rizik.
 • Pol: Kod starijih osoba, žene imaju veći rizik od metaboličkog sindroma od muškaraca. To je zato što promene nivoa hormona nakon menopauze mogu povećati rizik od velikog struka, visokog nivoa šećera u krvi i niskog nivoa „dobrog“ HDL holesterola.

Kako sprečiti metabolički sindrom

Sledeći koraci mogu vam pomoći da sprečite metabolički sindrom:

 • Održavajte zdravu težinu.
 • Napravite promene u načinu života za zdravlje srca, kao što su zdrava ishrana, redovno vežbanje i prestanak pušenja.
 • Zakažite rutinske posete lekaru da biste pratili nivo holesterola, triglicerida, krvnog pritiska i šećera u krvi.

Šta je život zdravog srca?

Bolest srca je vodeći uzrok smrti u svetu i za muškarce i za žene. Ali možete učiniti mnogo da zaštitite svoje srce i ostanete zdravi.

Život zdravog srca podrazumeva razumevanje vašeg rizika, donošenje zdravih izbora i preduzimanje koraka za smanjenje šansi da dobijete srčane bolesti, uključujući koronarnu bolest srca.

Preduzimajući preventivne mere, možete smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti koje mogu dovesti do srčanog udara. Takođe možete poboljšati svoje opšte zdravlje i blagostanje.

Prijavite se na naš Newsletter!

Hajde da zajedno izgradimo zdrav odnos. Prijavite se na naš newsletter.

Hvala Vam. Uspešno ste se prijavili na naš Newsletter!